European Media Partner

Koffie op de werkvloer van groot belang

Bedrijven zijn continu op zoek naar manieren om de productiviteit van hun werknemers te vergroten. Een focus op een stimulerende werkomgeving en goede voorzieningen (zoals kwalitatief goede koffie) zijn van groot belang.

“Niet alleen de kwaliteit van de koffie, maar ook de bijbehorende koffiepauzes kunnen flink bijdragen aan de productiviteit van werknemers.”

Waar we vroeger allemaal onze eigen werkplek hadden, werken Nederlandse bedrijven tegenwoordig steeds meer met flexplekken. Uit onderzoek van Bureau Leesman blijkt dat de flexibele werkomgeving een positief effect heeft op de productiviteit van werknemers. Variëteit in werkplaatsen zorgt ervoor dat veel werknemers zich productiever voelen omdat ze de omgeving waarin zij werken kunnen aanpassen aan de taak die ze moeten uitvoeren. Denk hierbij aan de mogelijkheid je terug te trekken in een stilteruimte wanneer je je moet concentreren op een complexe opdracht of een grote gezamenlijke ruimte waarin makkelijk overlegd kan worden. Ook planten op kantoor kunnen bijdragen aan een verhoogd gevoel van welzijn en een verbeterde concentratie. ‘Groene’ kantoren leiden volgens onderzoek van de Universiteit van Exeter tot wel 15 procent meer productiviteit. Dit had vooral te maken met het feit dat werknemers hun werkomgeving als gezonder ervaarden en de luchtkwaliteit in het kantoor volgens hen beter was. Eerdere onderzoeken toonden dat planten stress kunnen reduceren en het gevoel van welzijn kunnen verhogen. In een kantooromgeving leidt dit tot meer werkgeluk en een verbeterde productiviteit.


Aanwezige voorzieningen, met name de aanwezigheid van goede koffie, lijken zelfs nog belangrijker te zijn dan de inrichting van het kantoor. Uit onderzoek van Dutch Network Group blijkt dat de helft van de medewerkers aangeeft dat goede koffie op de werkvloer hun werkmotivatie verhoogt. Koffie draagt bij aan het werkgeluk en de bereidheid om harder te werken. De kwaliteit van deze koffie is hiervoor echter wel belangrijk en daar valt ook nog het een en ander te winnen. 69 procent van de medewerkers geeft aan zich meer gewaardeerd te voelen wanneer er goede koffie geschonken wordt. Tegelijkertijd geeft meer dan de helft van de werknemers aan dat de kwaliteit van de koffie op kantoor moet verbeteren. Het is dus raadzaam voor bedrijven om nog eens goed te kijken naar het koffieaanbod op kantoor.


Goede koffie is een relatief goedkope investering.  Wanneer je de investering in goede koffie vergelijkt met andere oplossingen voor werkgeluk, zoals een stoelmasseur, dan vallen deze aanzienlijk lager uit. Volgens het onderzoek van Dutch Network Group zijn de meeste ondernemers bereid tot tien cent extra te betalen voor een kop goede koffie op kantoor.


Het onderzoek van Dutch Network Group stelt bovendien dat goede koffie fungeert als een visitekaartje voor het bedrijf. Wanneer (potentiële) klanten of sollicitanten op kantoor langskomen vindt meer dan vier op de vijf ondernemers het belangrijk hen een goede kop koffie aan te bieden. 75 procent van de medewerkers geeft zelfs aan dat slechte koffie een negatieve indruk achterlaat. Naast een manier om je werknemers te motiveren, is koffie dus ook een belangrijk marketinginstrument. Bij het eerste contact wordt er vaak een kopje koffie gedronken en de soort koffie die geserveerd wordt is symbolisch voor de kwaliteit dat een bedrijf uitstraalt. Een eerste indruk is snel gemaakt.


Niet alleen de kwaliteit van de koffie, maar ook de bijbehorende koffiepauzes kunnen flink bijdragen aan de productiviteit en het werkgeluk van werknemers. Onderzoek van MIT heeft aangetoond dat een sterke band met collega’s leidt tot een verhoogde productiviteit en dat deze band versterkt kan worden door werknemers op vaste tijden pauze te laten houden. Zeker nu de werkomgeving flexibeler wordt en men niet meer altijd op dezelfde plek met dezelfde collega’s zit, is het belangrijk het moment voor sociale interactie te verplaatsen. Het kan dan ook goed zijn een speciale plek voor deze koffiepauze’s in te richten, waar collega’s samen kunnen ontspannen en hun band kunnen versterken, om vervolgens weer gemotiveerd aan de slag te gaan.

Feit

Variatie- en keuzemogelijkheden blijken heel belangrijk op de werkvloer. Een espresso, cappuccino of latte wordt door 56% van de medewerkers gewenst op kantoor. Zelf kunnen bepalen hoe sterk de koffie is, is belangrijk voor 85% van de medewerkers. Waar de meeste mensen echt waarde aan hechten, is de kwaliteit van de koffie. Een goede smaak vindt 80% van de medewerkers het allerbelangrijkst. 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles