European Media Partner

Klassieke HR-cyclus niet meer van deze tijd

De wereld verandert razendsnel! Trends wijzigen continu, Artificial Intelligence wordt steeds dominanter en digitalisering is niet meer weg te denken uit ons leven. Dit heeft een enorme invloed op onze samenleving en dus ook op organisaties. Zij investeren daarom volop in hun vermogen om snel in te kunnen spelen op deze snel veranderende wereld. Maar de HR-cyclus, ook wel performance management genoemd, blijft in veel organisaties nog achter.

“In veel organisaties is de HR-cyclus nog erg statisch, zijn er twee formele momenten per jaar en is de manager verantwoordelijk voor het proces en de beoordeling”, vertelt Stefan Op de Woerd, expert op het gebied van performance management. “Dit is nog precies dezelfde aanpak als veertig jaar geleden. De baas is de baas en bepaalt wat goed is voor zijn of haar werknemers.” De HR-cyclus wordt daarom in veel organisaties ervaren als een administratief moetje waar mensen niet beter door worden. 


Maar tijden zijn veranderd. Onderzoek toont aan dat 93 procent van de medewerkers en leidinggevenden ontevreden is over de klassieke HR-cyclus in hun organisatie. “De HR cyclus is ooit geïntroduceerd om het beste uit mensen te halen. Dat is natuurlijk nog steeds het doel, maar de aanpak die nu nodig is, is heel anders. Een baas die zijn medewerker vertelt wat hij of zij moet doen, werkt in veel gevallen niet meer. Het aansluiten bij de talenten en drijfveren van medewerkers is vaak veel effectiever. Dat is ook de reden dat veel organisaties hun HR-cyclus willen vernieuwen.”


Wanneer een bedrijf de HR-cyclus wil vernieuwen, is het allereerst belangrijk dat het aansluit bij de dagelijkse praktijk, gaat Op de Woerd verder. “Het probleem van de traditionele HR-cyclus is dat het los staat van de dagelijkse praktijk en daarom wordt ervaren als een ‘administratief moetje’ dat alleen maar tijd kost en niets oplevert. Daarnaast zet het niet aan tot leren en wordt het nemen van verantwoordelijkheid beperkt. Terwijl je juist een continue dialoog tussen mensen wil stimuleren en ervoor wil zorgen dat (ontwikkel-)doelen top of mind blijven.”


De HR-cyclus laten aansluiten bij de dagelijkse praktijk doe je door continu met medewerkers in gesprek te zijn en ervoor te zorgen dat medewerkers meer eigenaarschap pakken. Dus geen statische jaarplannen, maar kort cyclisch werken aan wat belangrijk is en bijsturen indien nodig. “Geef medewerkers de ruimte om zelf na te denken over wat ze willen bereiken en ontwikkelen. En zorg ervoor dat dit plan in elke bila centraal staat.” De basis voor ontwikkeling wordt namelijk gevormd door experimenteren, zelfreflectie en feedback. Succesvolle organisaties helpen medewerkers dan ook om ontwikkelthema’s te identificeren en ondersteunen ze vervolgens bij het bewust oefenen, reflecteren, en feedback vragen. 


Dit vraagt natuurlijk wat van zowel medewerkers als leidinggevenden. “Bij het vernieuwen van de HR-cyclus is het daarom belangrijk om mensen goed te faciliteren. Het nemen van eigenaarschap en het voeren van een goed gesprek, is tenslotte nog niet voor iedereen vanzelfsprekend.” Gelukkig zijn er verschillende moderne tools om medewerkers en leidinggevenden te ondersteunen. Hiermee kun je medewerkers bijvoorbeeld stimuleren om op relevante momenten stil te staan bij hun ontwikkeling en bijdrage aan de organisatie. Ook kan het vragen van feedback nog makkelijker maken. Door mensen te helpen om hun doelen top of mind te houden en hier continu over in gesprek te zijn, is de evaluatie aan het einde van een periode ook geen verrassing meer. En het kost ook nog eens veel minder tijd. “Het belangrijkste in een nieuwe HR-cyclus is flexibiliteit. Wees als organisatie wendbaar en ga continu de dialoog aan met elkaar om zo het beste uit medewerkers te halen. Dat is de basis van succes.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles