European Media Partner

Kies een fiets die bij je past

Nederland is een fietsland bij uitstek, maar dat betekent niet dat iedereen ook op een geschikte fiets rijdt. En dat terwijl het kiezen van de juiste fiets het fietsplezier enorm kan verhogen.

“Eigenlijk moet je jezelf van te voren altijd de vraag stellen waar je je fiets voor wilt gebruiken”, vertelt Niels Amsterdam, marketing coördinator bij fietsmerk Canyon Nederland. “Ga je lange tochten maken of wil je vooral comfortabel naar je werk fietsen? Op basis daarvan moet je eigenlijk je budget bepalen.”


Vervolgens begin je je zoektocht naar een passende fiets. “Veel mensen hebben het gevoel dat ze voor goed advies naar de winkel moeten, maar dat is niet altijd de beste plek om een fiets te vinden die bij je past”, vertelt Amsterdam. “Eigenlijk kan je een fiets pas echt testen als je hem langere tijd gebruikt in de omgeving waar je hem ook gaat gebruiken, dus het testritje bij de winkel is niet genoeg. Daarom is het goed te kiezen voor een aanbieder waar je een fiets langere tijd kan testen voor je besluit of je deze wilt houden of niet. Dan weet je zeker dat de keuze die je maakt de juiste is.”


Voor een e-bike is er nog een extra kwestie die je in overweging moet nemen: de motor. Amsterdam: “Die motor is veruit het belangrijkste bij de keuze voor een e-bike, en ook hier geldt weer: ga eerst bij jezelf na waar je de fiets voor wilt gebruiken. Als je in de stad woont moet je de fiets misschien naar binnen tillen zodat deze niet gestolen wordt. Dan wil je niet een fiets met een zware motor. Maar als jij in Limburg woont en een hoop heuvels over moet, dan wil je juist een krachtiger motor zodat je niet volledig bezweet op je werk aankomt. Er zijn heel veel verschillende soorten e-bikes die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben.”


En als je dan uiteindelijk de juiste keuze maakt, dan heb je veel meer plezier in het fietsen, stelt Amsterdam. “Je zult merken dat je de fiets dan ook veel vaker zult gebruiken, omdat het fietsen simpelweg leuker wordt en soepeler gaat.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles