European Media Partner

‘Kerst is een periode om samen te zijn’

Met de feestdagen zijn we het liefst gezellig samen. We eten uitgebreid of doen samen een spelletje. Daarnaast staat vaak de televisie, zodat we kunnen genieten van een mooie kerstprogrammering.

Juist in de feestdagenperiode is de televisie voor veel mensen heel belangrijk, vertelt Jan Slagter, directeur van Omroep MAX. “Zeker voor mensen die alleen zijn is de televisie een vriend”, stelt hij. “Maar mensen gaan rond de feestdagen ook graag samen rond de televisie zitten om te genieten van mooie programma’s. Zo kijkt men nog altijd graag naar nieuwe uitvoeringen van klassieke kerstverhalen, zoals Scrooge Live. En ook een mooi concert of samen een spelletje spelen zoals de MAX Pubquiz doet het rondom de feestdagen goed. Er is in de feestdagenperiode altijd een prachtig palet aan verschillende programma’s te zien op de Nederlandse televisie, en daar maken wij graag onderdeel van uit.”


Als het buiten donker en koud is, is het gewoon leuk om samen naar een mooi programma te kijken, vertelt Slagter. “Je bent natuurlijk ook allemaal lekker thuis, dan heeft men gewoon behoefte aan een leuke film, een mooi concert of een interessant praatprogramma. Zo rond de feestdagen zijn we ook minder gestresst. We nemen tijd voor onszelf en het gezin, en daar hoort de televisie gewoon bij. Zeker met de stress die we het afgelopen jaar rondom corona hebben gehad is ontspannen met de mensen die je liefhebt erg belangrijk. Televisie helpt daarbij.”


Daarnaast is er in deze periode ook extra aandacht voor sociale kwesties. “In de kerstperiode, waarin wij gezellig bij elkaar bij de kachel zitten, is het enorm belangrijk om ook stil te staan bij mensen die het minder goed hebben dan wij”, stelt Slagter. “Daarom besteden we met MAX Maakt Mogelijk ook aandacht in de situatie in bijvoorbeeld Roemenië en Moldavië, waar mensen in de winterperiode sterven van de kou. Of we doen ons best voor het Nationaal Fonds Kinderhulp, voor kinderen die in Nederland in armoede leven. Daar staan we natuurlijk het hele jaar bij stil, maar met de kerst heeft men daar toch meer oog voor.”


En niet alleen op tv, ook in het echte leven zouden we meer stil moeten staan bij de mensen om ons heen, stelt Slagter. “Als je zelf een gezin hebt en je schoonzus komt op bezoek, dan is dat natuurlijk hartstikke leuk, maar er zijn ook een heleboel mensen die alleen zijn met de feestdagen. En daar moeten we iets aan doen. Iedereen kent wel iemand die alleen is met de kerst. Nodig zo iemand eens uit voor een kopje koffie of vraag ze aan te schuiven aan de kersttafel. Laten we daar met zijn allen ook oog voor hebben.”


En tot slot dan nog: wat doet Jan Slagter zelf eigenlijk met de feestdagen? “Voorheen ging ik nog wel eens naar het buitenland rondom de kerstperiode, maar dit jaar blijf ik lekker thuis. Dan komen we met het hele gezin samen om samen de kerstboodschappen te doen en lekker te eten. Dat thuisgevoel van het hele gezin bij elkaar vind ik heerlijk. Normaal gesproken ga ik ’s ochtends vroeg de deur uit en ben ik ’s avonds laat pas weer terug, maar rondom de kerst zijn we allemaal lekker vrij. Dan ontbijten we zelfs samen. Ik vind het echt heerlijk om in die periode bij elkaar te zijn, ik kijk er dan ook echt naar uit.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles