European Media Partner

Kamperen geeft je vrijheid en flexibiliteit

Het afgelopen jaar zijn veel mensen gedwongen hun vakanties op een andere manier te gaan vormgeven. Cruisevakanties, all-inclusive vakanties en verre reizen konden en kunnen nog altijd niet plaatsvinden. Andere manieren van vakantie vieren werden verkend, zo ook het kamperen in eigen land. 

“En dat is bij heel veel mensen goed bevallen”, vertelt Hans Louwers, secretaris bij het KCI (Kampeer & Caravan Industrie). “Al voor corona was kamperen populair. Nederland is een echt kampeerland en kent 3,5 miljoen kampeerders. En de coronacrisis heeft die populariteit een extra duw gegeven. Het werd gezien als een veilig alternatief voor vakantie vieren. Immers, de verre bestemmingen, cruisevakanties en het huren van huizen in Europa waren geen optie meer. De caravan en camper bieden een flexibel alternatief. Hiermee kan in Nederland gekampeerd worden en mocht een land toch ‘opengaan’ voor toeristen, dan ben je met de caravan of camper heel flexibel.”


En zo is het kamperen ook altijd neergezet. Het geeft de mens vrijheid en flexibiliteit, gaat Louwers verder. “Stel je staat met de camper of caravan op een plek waar het gaat regenen dan kun je besluiten alles in te pakken en naar de zon te rijden. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Voor corona uiteraard, nu is dat iets ingewikkelder. Maar dat neemt niet weg dat er een ongekende groei heeft plaatsgevonden in de verhuur en verkoop van caravans en campers. Nederland telt 425.000 caravans. Nergens ter wereld telt het zoveel caravans per hoofd van de bevolking. Verder hebben we in Nederland 150.000 campers. Dat zijn er een stuk minder in vergelijking met de caravans, maar dit aantal is enorm aan het toenemen. De camper is echt de ultieme vorm van vrijheid. Je zet je stoelen in de laadruimte van de camper en draait je luifel in en je bent onderweg naar je volgende bestemming. Maar je moet wel een behoorlijke portemonnee hebben voor de aanschaf van een camper. De camper is dan ook vooral populair in de leeftijdscategorie vijfenzestig plus. Deze groep heeft niet alleen tijd, maar ook de middelen voor een camper. En vooral de tijd is belangrijk, want zo haal je al gauw de investering eruit. Jonge mensen zijn toch vaak gebonden aan een bepaald aantal vakantiedagen per jaar en als je de vrijheid hebt om te gaan wanneer de zon schijnt, beleef je veel meer plezier van de camper.”


Maar er zijn ook hele mooie occasion (tweedehands) campers, die de aanschaf een stuk toegankelijker maken, aldus Louwers. “Maar als je maar drie weken per jaar van de camper kan genieten raad ik toch aan om een camper te huren. Daarnaast is de campervan ook steeds populairder aan het worden. Dit is een wat compactere camper en deze kan hierdoor ook gemakkelijker voor een weekendje weg gebruikt worden. Momenteel maken veel mensen een keuze wat betreft hun zomervakantie. En dat zal waarschijnlijk voor een tweede keer op rij een kampeervakantie zijn in eigen land, met eventueel de mogelijkheid om de grens over te kunnen met de camper of caravan. Zeker vanwege het afgelopen jaar heeft het kamperen laten zien dat het een zeer prettige en veilige manier van vakantievieren is. Wat mij betreft gaat Nederland dan ook een zonnige kampeer toekomst tegemoet!”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles