European Media Partner

Kaas, stroopwafels en middeleeuwse straatjes in Gouda

Een prachtige historische binnenstad met grachten, hofjes en middeleeuwse straatjes. Vaak denkt men dan al gauw aan Amsterdam of Utrecht. Maar in het midden van Nederland vind je Gouda. Een unieke en authentieke middelgrote stad, met prachtige grachten en hofjes. Je kunt er heerlijk door de middeleeuwse straatjes slenteren. Ontdek de stad die volgend jaar 750 jaar stadsrechten viert. De eerste feestelijkheden starten al dit najaar!

Museum Gouda
Gouda staat bekend om zijn kaas en stroopwafels en in de middeleeuwen was het een echte bierstad. Het dankt zijn groei en rijkdom aan de ligging aan de rivieren en daarmee aan de belangrijkste handelsroutes met Amsterdam en Vlaanderen. Geniet in het midden van het land van de historie en cultuur. In Museum Gouda kunt u hopelijk gauw weer genieten van twee prachtige tentoonstellingen. ‘Koele Wateren’ is een reizende tentoonstelling langs vijf musea en stelt stukken uit het Rijksmuseum tentoon met water in de hoofdrol. Relatief onbekende werken van grote meesters als Isaac Israels en Jan van Goyen zijn er te zien. En dat is zeker de moeite waard. In verband met de lockdown(s) is Koele Wateren zeer beperkt in het land te zien geweest. Liefhebbers kunnen de topstukken vanaf heropening van het museum tot 24 oktober 2021 bewonderen. Niet alleen oude kunstwerken worden tentoongesteld, maar ook de bewustwording rondom onze waterhuishouding van vandaag de dag komt aan bod. De korte film ‘Gouda Atlantis’ laat de kansen en bedreigingen zien voor de stad wanneer het water met zes meter stijgt. De tentoonstelling ‘Met andere ogen’ draait om aandachtig kijken. Elke dag zien we ontelbaar veel beelden voorbijkomen. Maar hoelang kijken we daar nu echt naar? In een museum kijken we bijvoorbeeld vaak maar dertig seconden naar een kunstwerk. We zien veel, maar vluchtig en dat is zonde. Want hoe langer en aandachtiger je naar kunst kijkt, hoe meer er te ontdekken valt. 


Drie Goudse geheimen: kaas, siroopwafels en de Sint-Janskerk
Alle geheimen die de stad te bieden heeft in één keer bezoeken? Dat kan! Met het combi-ticket Goudse Geheimen kun je genieten van kaas bij de Gouda Cheese Experience, de zoete siroopwafels van Kamphuisen Siroopwafelfabriek en ontdek je Bijbelse en historische verhalen in de Sint-Janskerk. Het combiticket hoef je niet op één dag te gebruiken en is maximaal zes maanden geldig, dus je hebt een goede reden om nog eens terug te keren naar de stad. De Gouda Cheese Experience toont je alles over de wereldberoemde kaas op een leuke en interactieve manier. Met de audiotour die bij de entree is inbegrepen, kom je alles te weten over de beroemde kaas die nog altijd in de polders rondom de stad wordt gemaakt. Je ziet hier hoe de boeren de kazen naar de Markt brengen waar ze op de kaasmarkt, aan de voet van het stadhuis, verhandeld worden. Extra leuk is de enorme kaas waar je instapt en vervolgens een overweldigende goudgele show beleeft. In hartje centrum komt je bij Kamphuisen Siroopwafelfabriek de heerlijke zoete geur van de siroopwafels al snel tegemoet. Hier kun je de siroopwafel proeven, een handje meehelpen en kun je proberen om achter het geheime recept te komen van de Kamphuisen siroopwafel. De derde plek die je bezoekt met het combiticket is de Sint-Janskerk. Het is de langste kerk van Nederland, 123 meter lang. De audiotour is inbegrepen bij de entree en vertelt je alles over de Goudse Glazen, de 72 gebrandschilderde ramen in de kerk. Deze zorgen bij zonlicht ervoor dat de kerk prachtig verlicht is, wat voor een onvergetelijke ervaring zorgt. 


Slapen in stijl
Mocht je geen genoeg krijgen van de stad en haar omgeving, dan zijn er genoeg mogelijkheden om heerlijk te overnachten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het luxe boutique hotel Relais & Chateaux Weeshuis Gouda dat 28 mei haar deuren opent? Geniet hier van het fine dining restaurant LIZZ onder leiding van sterrenchef Martijn Kajuiter. Maar ook op vele andere unieke plekken kun je genieten. Charmant overnachten kan bijvoorbeeld in B&B Het Suikerpandje. De B&B biedt twee gastenkamers met ieder een eigen luxe badkamer. Het Suikerpandje bevindt zich in één van de pittoreske steegjes van de stad en na een recentelijke verbouwing is het helemaal ‘van nu’ en ademt het charme, comfort en intimiteit uit. Voor nog meer rust en groen in de binnenstad kun je naar The Apple Tree Cottage. Geniet hier van de prachtige binnentuin en rust na een lange dag in de stad of op de fiets. Het is een heerlijke plek in het historische stadcentrum vlakbij bezienswaardigheden, winkels en de restaurants. Blijf je graag in het centrum dan is B&B Bij Koch & Knuttel een unieke locatie. Gevestigd in een oude stoomdrukkerij is Bij Koch & Knuttel met de romantische sfeer, de vele gemakken en ideale ligging een unieke locatie om je verblijf in Gouda te verlengen. 


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles