European Media Partner

Kaas, stroopwafels en kleine middeleeuwse straatjes

Een historische binnenstad, veel bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes en natuurlijk kaas: in Gouda vind je het allemaal. De stad is een bezoek meer dan waard.


Goudse Glazen in de Sint-Jan

Wanneer het zonlicht door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen valt, is direct duidelijk wat de Sint-Jan zo bijzonder maakt. Nergens ter wereld is een kerk waarin zoveel 16e-eeuws gebrandschilderd glas bewaard is gebleven. De ‘Goudse Glazen’ vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst in deze langste kerk van Nederland.

De ramen tonen bijbelse en historische taferelen. De kerkmeesters van de Sint-Jan lieten in het glas voor de schenker ruimte vrij om zichzelf daarin af te beelden. De schenkers, waaronder bisschoppen en hoge edelen als Willem van Oranje en zelfs koning Filips II van Spanje, kregen steeds meer invloed op de hoofdafbeelding van het glas. Het gevolg was een echte propagandastrijd in de Goudse Glazen, in een periode vol spanningen in de Katholieke kerk en een groeiende weerstand tegen de macht van Filips II.

Hoewel Gouda tijdens de Nederlandse Opstand de kant van Willem van Oranje koos, bleven de katholieke ramen gespaard, inclusief de afbeelding van Filips II. Ook werd het grote project met de gebrandschilderde ramen afgemaakt, nu met de Hollandse steden - de nieuwe machtshebbers - als schenkers. Hoogtepunt is het glas over de Overwinning van de vrijheid van geweten, hierin wordt zowel met de Spaanse Inquisitie, maar ook met calvinistische onverdraagzaamheid afgerekend.

Bijna alle cartons uit de 16e eeuw, de ontwerptekeningen van de glazen, zijn bewaard gebleven. Regelmatig worden één of twee cartons uitgeleend, recent aan het Rijksmuseum, Museum Catharijneconvent, Prado in Madrid en binnenkort Metropolitan in New York. In Museum Gouda kun je altijd twee cartons en de oorspronkelijke altaarstukken van de Sint-Jan bewonderen.

Bij een bezoek aan de Sint-Jan geeft de audiotour uitleg over alle hoogtepunten en de Goudse Glazen.Museum Gouda

Museum Gouda laat de geschiedenis van de stad zien. Beleef het Gouda uit 1562 met de interactieve stadsmaquette, ontdek de 17e eeuwse schuttersstukken van onder andere Ferdinand Bol, de unieke collectie 16e eeuwse altaarschilderijen en het wereldberoemde sieraardewerk, het Gouds plateel. Daarnaast vindt u in het museum 19e eeuwse topstukken uit de Haagse School. 

Naast de vaste collectie zijn er ook altijd tijdelijke tentoonstellingen, zoals Buiten Schilderen en Stilleven. In Buiten Schilderen staan 19e eeuwse schilders uit de Franse kunstenaarskolonie      Barbizon en de Nederlandse tegenhanger in Oosterbeek centraal. Voor het eerst in de geschiedenis trokken deze kunstenaars er op uit en schilderden zij het landschap in de buitenlucht. De tentoonstelling toont prachtige landschappen van onder andere Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve en Gabriël. 

Dat het stilleven allerminst een saai genre is bewijst Museum Gouda met de tentoonstelling Stilleven. Het resulteerde al in vele lovende kritieken. Het is een prachtige tentoonstelling met Nederlandse en Belgische stillevens van omstreeks 1870 tot nu, met werk van onder andere Jan Sluijters, Rik Wouters, Pyke Koch en Erwin Olaf. Visueel vuurwerk, waar het museum graag meer over vertelt tijdens één van de exclusieve Stilleven sessies met onder andere de conservator van Museum Gouda.

Een dagje naar Museum Gouda met (klein) kinderen? Ook voor jonge bezoekers is er veel te ontdekken! Vraag bij de entree naar de familietour met Hendrick de Schutter.Foto: Lima Fotografie


Kaas en fietsen

Gouda is wereldberoemd om haar Goudse kaas. Sinds kort heeft de Gouda Cheese Experience haar deuren geopend in de binnenstad van Gouda. In een prachtig monumentaal geel pand leer je alles over de wereld van Gouda kaas en over Cheese Valley, de regio waar Gouda middenin ligt. Tijdens een bezoek aan deze bijzondere attractie gaat men op een interactieve reis door de wereld van Gouda kaas. Van de geschiedenis tot de productie en de handel, alles komt op een leuke wijze aan bod. Stap in een enorme Gouda Kaas en beleef een geweldige show. Neem de Melkweg en breng een ode aan de koe. Ga aan de slag met ontdekwanden, virtueel melken, kazen keren en het eeuwenoude handjeklap. En natuurlijk eindigt het bezoek met een proeverij van Gouda Kaas!

Ook is het heerlijk om door het historische centrum van Gouda te wandelen en te genieten van het prachtige Gouda, de grachten, authentieke winkels en de echte Goudse stroopwafel. Maak een instapwandeling onder leiding van een gids of ga zelf op pad met een wandelgidsje “Op pad in historisch Gouda”. Ook een grachtentocht met Reederij de IJsel met onderweg uitleg door de schipper is een heerlijk ontspannen manier om de stad verder te verkennen.

Nog niet genoeg van kaas? Stap dan op de fiets en ontdek de prachtige groene omgeving van Gouda, de Cheese Valley, het gebied waar de Gouda kaas nog op ambachtelijke wijze gemaakt wordt. Verken de regio met diverse fietsroutes met thema kaas, zoals de KoeKaas route dwars door de Krimpenerwaard. Of ga samen met een gids op pad voor de Cheese Valley fietstour. Op die manier krijg je nog meer informatie over kaas en Cheese Valley. 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles