European Media Partner

Jonnie en Thérèse Boer: ‘We gaan relaxter om met de regels’

Jonnie en Thérèse Boer runnen samen het succesvolle ‘Librije-imperium’. Wat is er de afgelopen jaren veranderd, en hoe is het om álles samen te delen?

Toprestaurant De Librije, in Zwolle (drie sterren) bestaat zesentwintig jaar. Geliefden en zakenpartners Jonnie en Thérèse Boer zijn daarnaast de trotse eigenaren van een hotel, een kookschool, een delicatessenwinkel en van brasserie 'Brass Boer Thuis' in Zwolle en ‘Brass Boer’ op Bonaire. Ze hebben samen twee kinderen: Jimmie en Isabelle. 

 

Willen gasten tegenwoordig andere gerechten, dan 10 jaar geleden?

“Ja. Gasten willen minder vet eten. Daarmee houden wij rekening. We creëren frisse, makkelijk verteerbare gerechten – die niet altijd meer bereid zijn met boter, maar met olie. Ook zien we het alcoholgebruik afnemen, gasten drinken meer gematigd.”

 

Wat kan nu wel, dat écht niet kon toen jullie net begonnen?
“Er is zoveel veranderd. Onze mannelijke bediening draagt nu sneakers – dat was vroeger ondenkbaar. We gaan tegenwoordig relaxter om met de regels. Alles is losser, minder stijf. Dat merk je aan onze muziekkeuze, en aan ons interieur. Maar ook de manier waarop we onze gasten behandelen verschilt. Al hebben we natuurlijk wel bepaalde normen en waarden, die altijd hetzelfde zullen blijven.”

 

Personeelstekort is een groot probleem in de horeca. Hoe houden jullie je personeel tevreden?

“Door goed te luisteren, en een positieve werksfeer te creëren. We zijn oprecht geïnteresseerd in ons personeel, geloven in communicatie en we bieden onze werknemers kansenom zichzelf te ontplooien. We kijken ook altijd of de werkdruk niet te zwaar is. Twee jaar geleden besloten we om die reden geen lunch meer te serveren op woensdag en donderdag. Daarnaast is gezelligheid belangrijk! Op zaterdagavond drinken we een drankje samen, na afloop van het diner. En natuurlijk organiseren we ieder jaar een goed personeelsfeest en een nieuwjaarsborrel.”


Sinds 2004 heeft De Librije maar liefst drie Michelinsterren op haar naam staan. Went het succes?

“Succes went nooit. Elke dag is weer hard werken, want onze geliefde gasten zijn kritisch. We kunnen niet achteroverleunen. We moeten er dag in, dag uit bovenop zitten.”


Hoe is het om zaak én gezin te delen?

 “Echt heel leuk We vinden het fijn om veel tijd te spenderen met elkaar en onze kinderen. Er gaat niks boven samen delen. We zijn altijd op zoek naar verbeteringen – op alle vlakken - en zo houden we elkaar scherp.” 

 

Jullie zien elkaar áltijd, sporten zelfs samen. Worden jullie dan nóóit gek van elkaar?

“Nou, eigenlijk niet. We delen onze passies, dat is het mooiste dat er is!En we doen genoeg leuke dingen met vrienden en familie, in onze vrije tijd. Zo gaan we geregeld varen, of motorrijden. Ook het opvoeden van de kinderen hebben we altijd samen gedaan.” 

 

 

Zouden jullie graag willen dat jullie kinderen de zaak later overnemen?
“Jimmie heeft net de Hotelschool afgerond. Hij wil graag chef worden. Isabelle gaat beginnen met de Hotelschool. Haar lijkt het leuk om gastvrouw te worden, en in de bediening te werken. Het is belangrijk dat onze kinderen gelukkig zijn, en blijven. Maar als ze gelukkig worden van de horeca, dan is dat natuurlijk heel erg leuk! We dromen ervan dat we afscheid kunnen nemen op onshoogtepunt. En dat een goed leidinggevend team de zaak samen met onze kinderen gaat runnen.”

Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles