European Media Partner
Jonnie en Thérèse Boer en De Librije ETEN & DRINKEN

Jonnie en Thérèse Boer van de Librije: "Er gaat niets boven samen delen"

Jonnie en Thérèse Boer runnen samen het succesvolle ‘Librije-imperium’. Hoe managen zij hun personeel? “Wij zorgen ervoor áltijd betrokken te zijn bij ons team.”

Op 1 juli 2018 vierden Jonnie en Thérèse Boer het 25-jarig jubileum van toprestaurant De Librije in Zwolle (drie sterren). In 2008 openden ze het met twee Michelinsterren bekroonde Librije’s Zusje, dat in 2015 naar Amsterdam verhuisde. Het beheer werd toen doorgegeven aan chef Sidney Schutte, maar Jonnie en Thérèse hebben nog steeds een adviserende rol. Als kers op de taart openden ze in 2008 ook Librije's Hotel. Ze hebben samen twee kinderen: Jimmie en Isabelle. 


Hoe is het om zaak én gezin te delen?

 “Echt heel leuk”, zegt Thérèse Boer. “De Librije en ons gezin zijn altijd onlosmakelijk verbonden geweest. We vinden het fijn om veel tijd te spenderen met elkaar en onze kinderen. Er gaat niks boven samen delen.”


Jullie zien elkaar áltijd, sporten zelfs samen. Worden jullie dan nóóit gek van elkaar?

“Nou, eigenlijk niet”, zegt Thérèse lachend. “Het is natuurlijk wel zo dat Jonnie in de keuken staat tijdens de lunch en het diner, en ik op de vloer. Dan zien we elkaar niet heel veel. Maar daarnaast doen we álles samen. We genieten daar beiden van. We delen onze passies, dat is het mooiste dat er is!” 


Hoe houden jullie je personeel tevreden?

“Door goed te luisteren en een positieve werksfeer te creëren”, zegt Jonnie. “We zijn oprecht geïnteresseerd in ons personeel, geloven in communicatie en we bieden onze werknemers kansen om zichzelf te ontplooien. We kijken er ook altijd naar of de werkdruk niet te zwaar is. Twee jaar geleden besloten we om die reden geen lunch meer te serveren op woensdag en donderdag. Daarnaast is gezelligheid belangrijk! Op zaterdagavond drinken we af en toe een drankje samen, na afloop van het diner. En natuurlijk organiseren we zo nu en dan een goed feestje.”


Gaan jullie nu anders met jullie personeel om, dan in de begintijd?

Thérèse: “Toen we begonnen hadden we vier man in dienst, nu ruim zestig. Dus ja, dat kan niet anders. Tegenwoordig is het niet meer mogelijk met iedereen persoonlijk contact te onderhouden. Maar wij zorgen er altijd voor betrokken te zijn bij ons team.”


Hebben jullie moeite met delegeren? 

“Nee, totaal niet. Dat leer je wel”, zegt Thérèse. “We kunnen niet meer alles zelf doen. Het is een kwestie van het juiste team om je heen verzamelen. Als je iets overdraagt, moet je zeker weten dat diegene het snapt. Wij kunnen met een gerust hart dingen loslaten.”


Jonnie, jij raakte niet in paniek toen jouw beste kok een andere baan vond, hoe blijf je kalm in zo'n geval?

“Gewoon nuchter blijven. Het hoort erbij. Sommige dingen zie je aankomen, vooral bij goede mensen. Ook in dit geval zagen we het aankomen. Het was erg jammer, maar er stond gelukkig alweer jong talent te trappelen om voor ons aan de slag te gaan. Die verandering werkt verfrissend. Het biedt ook nieuwe kansen en het houdt me jong.”


Er wordt niet geschreeuwd bij de Librije, wordt er weleens een stem verheft?

“Van schreeuwen wordt niemand beter en daar bereik je niets mee”, zegt Thérèse. “Wij geloven in communicatie, en gaan altijd samen met ons personeel op zoek naar een oplossing. We blijven rustig en onszelf.”


Jullie hebben ook zware jaren gekend. De investering van vele miljoenen in Librije’s Hotel in 2008 kostte jullie bijna de kop. 

“Ja. Het was hartverwarmend om te zien hoe het personeel op dat moment voor ons klaar stond. We hebben samen geknokt en zijn er sterker uit gekomen: zowel zakelijk als privé.”


Ten slot: hebben jullie nog tips voor andere ondernemers?

Jonnie: “Geloof in jezelf en je product. Volg je eigen kop.”


Feit

Jonnie wordt op vierentwintigjarige leeftijd chef-kok bij Restaurant De Librije en enkele jaren later neemt hij samen met Thérèse het restaurant over. In 1993 krijgt De Librije haar eerste Michelinster. In 2004 is De Librije het tweede restaurant in Nederland dat bekroond wordt met een derde ster.

Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles