European Media Partner
Guido Weijers, Cabaretier. MAATSCHAPPIJ

Je verantwoordelijkheid nemen

Ik ben vegetariër, heb een auto met een stekker, gebruik zonnepanelen en een warmtepomp. Noem me gerust een idealist of een wereldverbeteraar, toch raak ik van de term klimaatverandering niet in paniek.

‘Ik lig ‘s nachts niet zwetend wakker en denk niet dat de wereld vergaat.’

Ik lig ‘s nachts niet zwetend wakker en denk niet dat de wereld vergaat. Ook snap ik best dat mensen geen zin hebben om veranderingen aan te brengen in hun dagelijks bestaan en dat ze twijfelen aan het idee dat klimaatverandering onze schuld zou zijn. Waar ik wel van uit ga is dat je als mens verantwoordelijkheid neemt en de rotzooi die je laat slingeren opruimt. Of de aarde nou wel of niet opwarmt, al dat plastic, verpakkingsafval, diesel stoken en gasverbruik is waanzin. Het is niet nodig.


Nederlanders behoren tot de 5% rijkste mensen van de wereld. Het is onfatsoenlijk dat wij hier in het Westen het beste kopen en het afval dumpen in een ander land zodat we er gemakkelijk vanaf komen. Dat is hypocriet. En als wij het dan al zo goed hebben, wie hoort er dan verantwoordelijkheid te nemen op onze wereld? Wie zal die eerste stap zetten? Ik denk dat wij dat zouden moeten zijn. Ik denk niet links of rechts, maar steun elke partij die het behoud van de aarde belang-rijker vindt dan een groeiende economie.


De politiek moet het voortouw nemen en beslissingen nemen die voor ons op korte termijn pijn doen, maar op lange termijn het beste zijn om zoveel mogelijk mensen gelukkiger te maken. Als over een paar jaar blijkt dat het regenwoud echt bijna ‘leeg gekapt’ is, zijn we ineens wel bereid om veel geld uit te geven om het alsnog te redden. Als straks het drink-water schaars wordt, dan gaan we uit lijfsbehoud veel euro’s per liter betalen. Simpelweg omdat we water en zuurstof nodig hebben om te overleven. Ook bijzaken als het geluid van zingende vogeltjes, de geur van vers gras en schone lucht; het wordt straks van onschatbare waarde. Maar daar komen we pas achter als het te laat is. Ik ben niet bang dat de wereld vergaat. Als we zo doorgaan zal de mensheid eerder uitsterven dan planeet aarde. Juist daarom begint het bij verantwoordelijkheid nemen in het behouden van ons huis, onze aarde, de plek waar we samen leven.

Delen

Journalist

Related articles