European Media Partner

Je idealen laten voortleven

Iedereen wil de wereld mooier achterlaten en zijn idealen laten voortleven, ook als we er zelf niet meer zijn. Veel mensen kiezen er daarom voor om een goed doel op te nemen in hun testament.

Vaak kiezen mensen hierbij voor een organisatie die staat voor idealen die zij bij leven belangrijk vonden, aldus Emmy Janssen, relatiemanager Nalatenschappen en bijzondere Giften bij Wilde Ganzen. “Meestal kies je voor een goed doel waar je iets mee hebt en dat je al lange tijd kent. Soms zijn mensen bij leven al donateur en kiezen ze er daarom voor het doel in hun testament op te nemen. Het belangrijkste is eigenlijk dat je vertrouwen hebt in het goede doel en dat je ervan uit kan gaan dat het over tien of twintig jaar nog steeds zal bestaan, dan weet je zeker dat je geld in de toekomst goed terecht komt.”


Emmy Janssen, relatiemanager Nalatenschappen en bijzondere Giften bij Wilde Ganzen


Natuurlijk wil je er vanuit kunnen gaan dat je geld daadwerkelijk terecht komt bij de projecten van het goede doel en niet ergens aan de strijkstok blijft hangen. “Ik zou mensen daarom aanraden om voordat ze een doel kiezen de jaarverslagen van dat goede doel te lezen”, vertelt Janssen. “Die zijn openbaar en hierin kan je precies zien hoeveel er van elke euro besteed wordt aan de doelstellingen van het goede doel. Bij Wilde Ganzen is dat bijvoorbeeld 90,1 procent. Daarnaast is er het CBF-keurmerk, waarmee wordt aangetoond of een goed doel aan bepaalde afspraken voldoet. Elk erkend goed doel heeft een erkenningspaspoort met daarin alle informatie over hun activiteiten. En natuurlijk kan je kijken naar de ANBI-status van een goed doel. Als je voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst hieraan stelt, betaal je hier als ontvanger geen schenk- of erfbelasting over.”


Sommige donateurs willen nog verder gaan dan enkel de keuze maken voor een bepaald doel, en willen zich echt richten op specifieke thema’s of regio’s. “Wij zien bijvoorbeeld gynaecologen die in Nederland wonen en door middel van hun nalatenschap willen bijdragen aan verloskundige hulp in ontwikkelingslanden. Of mensen die in bepaalde regio’s gewerkt of gewoond hebben en daar hun steentje willen bijdragen. Je kunt bij Wilde Ganzen kleine, concrete projecten steunen binnen het gekozen thema of land. Als iemand dit in het testament opneemt zorgen we ervoor dat het geld bij die specifieke projecten terecht komt.”


Echter, het vastleggen van zo’n specifieke bestemming heeft administratief vaak wel meer voeten in de aarde. “Goede voorbereiding en formulering is hierbij heel belangrijk en we komen daarom graag van tevoren in contact met iemand die een specifieke bestemming wil opnemen. Dan weten we zeker dat we die bestemming daadwerkelijk uit kunnen voeren”, vertelt Janssen. “Het is belangrijk dat die bestemming vervolgens bij de notaris in het testament wordt opgenomen. Dat is administratief werk waar men vaak tegenop ziet, maar het is wel fijn als het uiteindelijk geregeld is. We proberen mensen daarbij te helpen door goed te luisteren naar hun ideeën en wensen, en staan hen bij in het proces. Zo kunnen mensen ook na hun dood hun idealen laten voortleven.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles