European Media Partner

Jan Slagter: Geniet van een gelukkige zomer!

Het voorjaarszonnetje lokt ons naar buiten. Wat is het heerlijk toeven in de parken, op het water en langs de kant, op de bankjes en gezellig drukke terrasjes. Met dit fraaie weer kijken de mensen vrolijker. Ze maken vakantieplannen – waar zullen we dit jaar eens heen gaan? - en durven weer wat duurdere aankopen te doen – nu toch maar eindelijk dat versleten bankstel vervangen.


Het gaat goed met de economie, die aan een inhaalslag bezig is en de herinnering aan de jarenlange crisis al bijna heeft doen vergeten. We doen het op economisch gebied zelfs beter dan de ons omringende landen. Maar als we niet oppassen, stappen we in dezelfde valkuil als vóór de crisis: de loonkloof tussen de top en de doorsnee werknemers neemt alweer toe. Er is werk voor steeds meer mensen en het consumentenvertrouwen groeit.


Voor het eerst sinds 2008 zijn er meer optimisten dan pessimisten over Nederland; de helft van onze landgenoten vindt dat het meer de goede dan de verkeerde kant op gaat met het land, ontdekte het Sociaal en Cultureel Planbureau. Negen op de tien volwassenen voelen zich gelukkig, onderzocht het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een mooi aspect daarvan is dat mannen en vrouwen even vaak zeggen dat zij gelukkig zijn, evenals jongeren en ouderen. En voeg daar dan ook nog eens de verwachting aan toe dat toekomstige zestigjarigen niet alleen langer leven zullen leven, maar ook nog eens met minder lichamelijke beperkingen en in goede gezondheid.


Geen wolkje aan de lucht, zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Maar als je wat verder kijkt dan de jubelende krantenkoppen, zie je in de onderzoeksresultaten staan, dat méér mensen dan voorheen zich zorgen maken over armoede en de kloof tussen rijk en arm. Het blijkt dat uitkeringsontvangers acht keer zo vaak ongelukkig zijn als werkenden. Vooral een goede gezondheid en sociale relaties zijn sterk gerelateerd aan geluk. Je zult maar als oudere zonder werk zijn geraakt en de ene na de andere sollicitatie afgewezen zien worden. Je zult maar met een ziekte of handicap in je bewegings- (én bestedings)ruimte worden beperkt. Alle reden om - juist nu we er ‘allemaal’ op uit trekken – extra aandacht te besteden aan die oudere in uw omgeving, voor wie dit allemaal niet is weggelegd. Al was het alleen maar als hommage aan Eberhard van der Laan, wiens dood vrijwel niemand onberoerd liet. “Ik hoop dat het de lieve stad blijft die het is”, zei de geliefde burgemeester over Amsterdam vorig jaar aan het einde van de veelbekeken Zomergasten-uitzending. Over de zomer gesproken: Juist, omdat wij weten dat niet iedereen in staat is in de zomermaanden de voordeur achter zich dicht te trekken en de zon op te zoeken, komen wij met mooie nieuwe programma’s op televisie. Wij zijn er voor de kijker, ook deze zomer!


Jan Slagter, directeur Omroep MAX

Delen

Journalist

Related articles