European Media Partner

Jamie Siminoff: 'Ondernemen moet niet alleen om geld verdienen gaan.'

Snel rijk worden. Dat is waar veel mensen op hopen als ze hun eigen bedrijf beginnen. Maar het tegendeel is meestal waar. “Het kan lang duren voordat een onderneming succesvol wordt, en dan is het nog maar de vraag of de ondernemer enthousiast blijft over zijn idee.”

‘Een goede ondernemer heeft een passie, een missie, om zijn ding te ontwikkelen’

Ring, ring. Niemand thuis. Volgende dag: triiiiiiing. Weer niemand thuis. Al zuchtend brengt de bezorger het pakketje terug naar het postkantoor. Klant niet thuis, noteert hij. Maar wat blijkt? De klant was wel thuis, maar had de deurbel gewoon niet gehoord. Herkenbaar? Voor Jamie Siminoff wel. Toen hij voor de zoveelste keer een pakketje miste omdat hij in de garage, waar vanuit hij werkte, de deurbel miste, dacht hij: ‘Dat moet anders kunnen’. De oplossing: hij ontwierp een video-deurbel. Het resultaat: een groot succes. En niet alleen omdat hij nu wel zijn pakketjes ontving. Zijn vrouw ervaarde een ander groot voordeel toen zij de video-deurbel gebruikte: veiligheid. Ze kon zien wie er voor de deur stond, voordat ze opendeed. Amazon zag toekomst in het bedrijf van Siminoff en in februari van dit jaar kocht de online grootmacht Ring voor het astronomische bedrag van, naar verluidt, een miljard euro. Klinkt als de American Dream. En dat was het ook, maartoch was de reis van idee naar succes niet zo rooskleurig als hierboven beschreven. Vele jaren van struggle, zorgen, wanhoop en doorzettingsvermogen gingen eraan vooraf. Met een afwijzing bij Shark Tank, een tv-programma waar ondernemers pitchen voor een team van superinvesteerders, als dieptepunt. In tranen verliet Siminoff de tv-studio. Maar opgeven? Geen optie.“Ik was al meer dan all-in. Ik zat op een eenrichtingsweg, het was succeed or die. Ik kon echt niet anders dan doorgaan.”

 

Wat hield je op de been?
“Ik heb een immense drive om het goede te doen. Door de ervaring van mijn vrouw werd ik me ervan bewust wat de video-deurbel kon betekenen voor het verminderen van criminaliteit in woonwijken. Het werd mijn drive en zo’n drive hebben is essentieel om te slagen. Geld verdienen is geen goede motivator, je moet echt iets tastbaars willen bereiken.”

 

Een bedrijf opbouwen lukt niet zonder te falen. Wat is jouw grootste faalmoment?

“Echt falen doe je pas als je opgeeft, als je ermee stopt. Maar natuurlijk heb ik wel gefaald op microniveau, al wil ik dat geen falen noemen. Ik noem het liever leermomenten. Leren is belangrijk om echt verder te komen. Ik heb die leermomenten nodig om beter te worden.”

 

Wat is de grootste fout die ondernemers maken?

“Op basis van advies van anderen je manier van werken aanpassen. Dat moet je echt niet doen. De meest succesvolle ondernemingen ontstaan als het founding team blijft doen waar het ooit mee begon. Ga door en blijf doen waar je in gelooft. Daar geloof ik in. Andere mensen weten ook echt niet wat er aan het einde van de tunnel komt. Als ik het advies van anderen had gevolgd, dan hadden we allang niet meer bestaan.”

 

 Vertel.

“Een goede vriend adviseerde me ooit dat ik meerdere producten moest ontwikkelen om succesvol te worden. ‘Je kan geen bedrijf bouwen op één product’, zei hij. Ik heb dat genegeerd, ik wilde de beste video-deurbel maken die er bestond en niks anders.”

 

Wat definieert een goede ondernemer?

“Een goede ondernemer heeft een passie, een missie, om zijn ding te ontwikkelen. Wat dat ook is. En hij zal niet stoppen met datgene tot een succes maken totdat de autoriteiten hem aan zijn haren uit zijn kantoor slepen. Die intensiteit definieert een goede ondernemer.”

Wat vind jij het moeilijkste aan ondernemen?
“Dat jouw beslissingen een enorme impact hebben op het leven van mensen. We hebben duizenden mensen in ons team met families die op ons rekenen. Als wij volgende maand niet goed verkopen, heeft dat impact op al die mensen, op al die families. Dat is best beangstigend. Dat is iets waar ik wel wakker van kan liggen ja.”

 

Is ondernemen voor jou 80 tot 100 uur per week werken?

“Het klinkt een beetje als zo’n typisch ondernemerspraatje, maar het voelt voor mij echt niet alsof ik heel veel werk. Ja, ik stop er veel uren in, maar werken is vergaderen, legal issues oplossen, dingen die ik niet leuk vind om te doen, maar erbij horen. Dat doe ik zo’n tien uur per week. De rest van de tijd doe ik dingen waar ik energie van krijg. Ik kan ’s avonds óf televisiekijken óf mails beantwoorden. Dan doe ik liever het laatste, veel leuker. Serieus, ik heb de beste baan ter wereld.”

 

Je bent nu zelf investeerder bij Shark Tank: waar had je twintig jaar geleden zelf in geïnvesteerd?
“Amazon, hahaha. Sorry, dat was te makkelijk, dat moest ik wel zeggen.”

 

Waar zoek je naar bij investeringsmogelijkheden?

“In ieder geval niet voor de grootste return on investment. Natuurlijk wil ik geld verdienen, ik ben geen liefdadigheidsinstelling, maar ik kijk niet naar de grootste winstmogelijkheden. Het kan lang duren voordat een onderneming succesvol wordt en dan is het nog maar de vraag of de ondernemer enthousiast blijft over zijn idee. Daar kijk ik naar, dat is belangrijk. Ik zoek ondernemers die de hele rit willen uitzitten terwijl ze dezelfde passie houden die ze hebben als ze pitchen bij Shark Tank.”

En hoe kom je daar achter?

“Door te kijken wat hun beweegredenen zijn om te ondernemen. Het grote waarom. Wat is hun echte doel. Dat hoeft niet super altruïstisch of wereldverbeterend te zijn, maar er moet wel een hoger doel zijn. Het moet niet alleen om geld verdienen gaan.”

Hebben investeerders de morele taak om te kijken naar het grotere plaatje? Naar of bedrijven waarin ze investeren de wereld een betere plek maken om te wonen?
“Ja, want over twintig à dertig jaar zijn dit de bedrijven die succesvol zullen zijn, puur en alleen omdat de jonge mensen van nu bij dit soort bedrijven willen werken. Jonge mensen werken voor het waarom en niet voor het hoeveel. Geld is geen doel voor deze generatie en dat is maar goed ook. Geld is slechts de output die voortkomt uit een succesvol bedrijf.”

 

Tot slot: wat is je advies voor mensen die willen investeren?
“Investeer in iets dat je leuk vindt, waar je zelf een persoonlijke passie voor hebt. De kans dat je je geld gaat verliezen is groot, die mindset moet je hebben. Dan kan je beter je geld verliezen voor iets dat fantastisch was geweest als het wel was gelukt. En stel dat het wel lukt: dan win je op beide vlakken.”

Feit

Jamie Siminoff is de bedenker van de Ring Video Doorbell. Hij wordt door de investeerders van Shark Tank, een Amerikaans tv-programma waar ondernemers hun idee kunnen pitchen, gezien als één van hun grootste miskleunen. De investeerders wilden geen geld investeren in het bedrijf van Siminoff en dat was achteraf gezien niet de slimste keuze. Het bedrijf van Siminoff werd dit jaar voor, naar verluidt, een miljard euro door Amazon gekocht.

Delen

Journalist

Jerry Huinder

Related articles