European Media Partner

JAGN1-gen versterkt het immuunsysteem

Nog nooit waren we zo bewust van ons eigen afweersysteem en het belang van antilichamen als de afgelopen maanden. In de discussie rondom het coronavaccin gaat het met enig regelmaat over deze stoffen, die ons beschermen tegen verdere besmetting. 

Onlangs kwamen Oostenrijkse wetenschappers met nieuwe inzichten over een specifiek gen dat een belangrijke rol speelt in het afweersysteem, zo stelt Innovation Origins. Het onderzoek richtte zich op de rol van een specifiek eiwit in de productie van antilichamen, het JAGN1-gen. De rol van JAGN1 met betrekking tot de witte bloedcellen werd onderzocht. Het blijkt dat deze cellen kunnen zich ontwikkelen tot plasmacellen wanneer ze vreemde stoffen herkennen en kunnen dan duizenden specifieke antilichamen per seconde produceren.


In het onderzoek is aangetoond dat dit gen het endoplasmatisch reticulum beïnvloedt en essentieel is voor de massaproductie van antilichamen. De afgewerkte antilichamen hebben suikermoleculen op hun Fc-regio, een gebied dat in wisselwerking staat met andere delen van het immuunsysteem. Dit staat bekend als glycosylering en maakt het makkelijker voor het antilichaam om zich te binden aan antilichamen. Dit versterkt de defensieve reactie van het lichaam, zo stellen de onderzoekers.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles