European Media Partner
Jacco Vonhof: Tien kleintjes maken één grote DIGITALISERING

Jacco Vonhof: Tien kleintjes maken één grote

Ransomware, phishing, malware, defacing, Ddos-aanvallen, cyberstalking. Als je dit soort termen tien jaar geleden zou laten vallen, zouden maar weinig ondernemers precies weten waar het over gaat. Dat is inmiddels wel anders.

Cybercrime is in een groeiend probleem in Nederland. Steeds vaker verschijnen er berichten in het nieuws over bedrijven en overheidsorganisaties die slachtoffer zijn van een hack, ransomware of andere vorm van cybercriminaliteit, met vaak grote (financiële) schade tot gevolg. 


Door de coronacrisis is de digitalisering in ons land fors toegenomen en versneld. Helaas heeft de informatiebeveiliging daarmee geen gelijke tred gehouden. Vooral bedrijven in het mkb zijn nog onvoldoende cyberweerbaar en daardoor kwetsbaar. Cybercriminelen vormen juist voor deze bedrijven – 98 procent van álle bedrijven in ons land en de kurk waarop onze economie drijft – een ernstige bedreiging. Nu al wordt ongeveer 1 op de 5 mkb-ondernemers slachtoffer en dat percentage stijgt. Het gaat om vele miljoenen aan schade op jaarbasis. 

Ondernemers maken het criminelen soms ook wel erg makkelijk. Ze zijn kwetsbaar omdat zij in veel gevallen onvoldoende maatregelen hebben getroffen. De digitale deur staat soms wagenwijd open, waardoor handige criminelen eenvoudig gegevens kunnen stelen, het gehele bedrijf kunnen infecteren of zelfs gijzelen en dus platleggen. 

Cybercrime is voor het mkb geen ver-van-mijn-bed show. Wat valt er bij mij nou te halen, hoor ik vaak. Maar ransomware bijvoorbeeld, treft niet alleen grote ondernemingen waarbij het om grote bedragen gaat. Tientallen kleintjes, waarbij criminelen pakweg 5.000 euro eisen, maken samen ook één grote. Het maakt de boeven niet uit: ze slaan toe bij de gemakkelijkste prooi. 

Wees dus niet naïef: laat je informeren en kom in actie, bijvoorbeeld via je brancheorganisatie. Breng een bezoek aan de site van het Digital Trust Center (DTC), een site van EZK die veel hulp en informatie biedt, en bekijk daar ook de handige risicoklasseindeling. Je bedrijf beter wapenen tegen cybercriminelen hoeft ook niet altijd (veel) geld te kosten. En mocht je onverhoopt getroffen zijn, deel je ervaring. Collega-ondernemers kunnen daar weer van leren. 

Ondertussen lobbyen wij voor een keurmerk voor IT- en andere adviesbedrijven op dit terrein die ondernemers voor hulp inschakelen. Daar blijkt namelijk nogal wat kaf tussen het koren te zitten. Want cybercriminaliteit is helaas booming business.   


Delen

Journalist

Jacco Vonhof

Related articles