European Media Partner

IT Outsourcing wordt volwassen

In 2020 vieren meer dan 1000 bedrijven wereldwijd hun 25 jarig jubileum in offshore IT outsourcing. Wat in de vorige eeuw begon als een arbitragekosten programma binnen bedrijven veranderde met de jaren in een manier om kennis te delen. IT outsourcing veranderde in ITES en aanverwante services. Aan het begin van deze eeuw werd IT outsourcing uitgebreid naar het managen van de infrastructuur van datacenters. Allemaal gebaseerd op de arbitragekosten. Ook maakte Y2K dit makkelijker aangezien er binnen bedrijven een tekort aan de juiste skills was. Deze werden vaak in de rest van de wereld gezocht.

IT outsourcing werd volwassen en werd daardoor steeds interessanter voor allerlei soorten organisaties. Van Fortune 1000 bedrijven tot het mkb, outsourcing kwam op de agenda van de CIO te staan, omdat IT outsourcing werd gezien als een waardevolle manier om aan de beste cases en talenten te komen. Het hielp bedrijven zich te focussen op hun core business, in plaats van rekening te moeten houden met ondersteunende factoren zoals IT. De ontwikkeling van communicatie technologieën maakte het voor veel bedrijven mogelijk om IT outsourcing te omarmen. Aan de andere kant werden ook de aanbieders van outsourcing volwassen, met een shared services aanpak in vele verschillende functies, waardoor zij zich aantrekkelijker maakten voor klanten.


Met het volwassen worden van de technologie zagen we echter ook de eerste uitdagingen in IT outsourcing. Op het gebied van IT Infrastructuur management zorgden virtualization en cloud computing ervoor dat er binnen organisaties minder kansen gegrepen konden worden. Grote IT outsourcing deals veranderden door modellen als Build Operate Transfer of het doen van een JV met de service provider. Outsourcing werd in sommige gevallen een tool voor toetreding tot de markt voor IT aanbieders.


Dit alles laten we nu achter ons en we kijken naar een toekomst met automatisering en Technology 4.0 initiatieven. Door veranderde klantwensen en de opkomst van non-face-to-face communicatie worden transacties steeds vaker multichannel en wordt data minder gestructureerd en multimodaal. Millennials en Gen Z hebben een enorme impact op de toekomst van IT outsourcing. IT security en Governance worden vaker geoutsourced. De ERP en CRM stacks zullen veranderen om initiatieven binnen de digitale transformatie de ruimte te geven. Er zullen meer micro services ontstaan omdat bedrijven hun traditionele IT willen verbinden met sociale media en unstructured data. Dit is de weg die IT outsourcing in zal slaan, aangezien bedrijven zoeken naar een manier om samen problemen op te lossen, waarbij gekeken wordt naar Intellectual Properties in plaats van het vergroten van skills of kostenarbitrage. Een groot deel van de work force zal wegvallen door de komst van automation tools en initatieven. Productiviteit zal kostenarbitrage of talent in de meeste bedrijven vervangen.


In de komende jaren, met het volwassen worden van automatisering, zal de productiviteit hoger worden. Dit zal er voor zorgen dat insourcing van IT ondersteuning mogelijk gemaakt wordt, omdat organisaties dit platform zullen gebruiken om nieuw talent aan te werven. IT Outsourcing zal meer gaan samenwerken nu de “los mijn probleem op” aanpak meer zal gaan focussen op bedrijven dan op de technologie.


JK Technosoft of JKT is een 25 jaar oud SEI CMMi-5 global technology bedrijf. Ze zijn onderdeel van het 140 jaar oude JK Group, het eerste geregistreerde business house uit India dat een waarde heeft van 7 miljard dollar. Ze zijn gevestigd in Den Haag om de Europese markt te bedienen.


jktech.comDelen

Journalist

Related articles