European Media Partner

Isolatie, de eerste stap naar een energiezuinige woning

Zonnepanelen en -boilers of warmtepompen. Er zijn steeds meer hightech mogelijkheden om op je energierekening te besparen en bij te dragen aan een beter milieu. Maar zonder goede isolatie van je woning is het dweilen met de kraan open. Als je woning minder warmte verliest, daalt de warmtevraag en wordt het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp minder. Goede isolatie van je woning speelt een cruciale rol in energiebesparing en terugverdientijd.

Energieneutraal houdt in dat een woning net zoveel energie opwekt als deze verbruikt. Een warmtepomp is een prima oplossing om te besparen op de energierekening en de CO2-uitstoot terug te dringen. Het rendement ervan is echter alleen optimaal als je woning goed geïsoleerd is. Zie het zo: als het buiten koud is, dan trek je toch ook een warme jas aan? Een energieneutrale woning begint dus met goed isoleren.


Goede isolatie is van belang om in de winter dee woning lekker warm te houden, maar zorgt ook voor koelte tijdens de zomer. Een goede isolatie van je woning zorgt ervoor dat de temperatuur stabiel blijft en draagt bij aan een lagere energierekening. Isoleren zorgt er in feite voor dat de woning wordt omhuld door een thermische deken die zorgt dat er geen onnodige warmte of koude kan ontsnappen. Isolatie heeft overigens niet alleen met temperatuur te maken; het kan er deels ook voor zorgen dat geluid binnen of juist buiten een woning blijft. Daarnaast kun je een goed geïsoleerde woning ook makkelijker voorzien van nieuwe duurzame technieken om te verwarmen of te koelen, zoals de warmtepomp. Deze pompen werken volledig op elektriciteit en de benodigde stroom kan ook weer duurzaam worden opgewekt met zonnepanelen.


Het isoleren van je woning is geen ingewikkelde klus. Vaak wordt het gedaan bij de aankoop van een huis. De isolatie van een woning is bepalend voor de energiekosten waar je maandelijks mee te maken krijgt. Hoe slechter de woningisolatie, hoe hoger je energierekening. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer woningkopers vóór aanschaf extra goed kijken of en hoe de woning geïsoleerd is. Ook is het bij het afsluiten van je hypotheek mogelijk extra te lenen voor energiebesparende maatregelen. Tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000 euro. 


Woningeigenaren kunnen daarnaast via het Rijk subsidie ontvangen wanneer ze verduurzamingsmaatregelen aan hun woning treffen. Het kan dan gaan om de aanschaf van één of meer van de volgende isolatiemaatregelen: spouwmuurisolatie, vloer- of bodemisolatie, dakisolatie, HR++ glas of triple-glas met isolerend kozijn. Ook een zonneboiler, warmtepomp of de aansluiting op een warmtenet vallen binnen de regeling. Wie in aanmerking wil komen voor de ISDE-regeling moet eigenaar zijn van de woning, tevens moet de koopwoning daadwerkelijk als hoofdverblijf gebruikt worden.


Er zijn verschillende vormen van woningisolatie mogelijk. De ene manier is effectiever dan de andere, afhankelijk van het type woning, ligging en het bouwjaar. Bij isoleren is het dus van groot belang om vooraf je woning goed te laten onderzoeken door een specialist. Deze bekijkt welke isolatievormen het meest effectief zijn in jouw situatie. De meeste winst behaal je doorgaans door grote oppervlakten aan te pakken die direct in contact staan met een verwarmde ruimte. Bijvoorbeeld door het isoleren van spouwmuur, vloerisolatie of HR++ glas. 


Een tip is om goed te kijken of de ventilatiemogelijkheden in de woning voldoende zijn. Goed ventileren zorgt voor afvoer van ongezonde en te vochtige lucht uit huis. Een ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Dat kan je meten met een hygrometer.  Bovendien is het lastiger om vochtige lucht te verwarmen en kost het meer energie (en dus geld) om het huis warm te houden.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles