European Media Partner

Investeren in vastgoed kan weer

Investeren in vastgoed loont weer, zeker in zorgvastgoed.

“De huurprijzen van vrije sector zorgappartementen liggen ongeveer 11 procent hoger dan de huurprijzen van vergelijkbare appartementen zonder zorg.”

Tot de crisis in 2007 was de vastgoedwereld overzichtelijk. De prijzen van zowel koopwoningen, bedrijfsruimten, kantoorruimten en winkelruimten stegen allen nagenoeg even sterk. Dat veranderde in 2007. De huizenmarkt in de VS stortte in, beleggingen in de Amerikaanse hypotheekmarkt werden snel minder waard en door de kettingreactie die dit als gevolg had, stortte de wereld in een economische recessie. 

 

De prijzen van al het vastgoed daalde, maar met een verschil. Huizenprijzen daalden minder sterk (zo’n 25 procent) dan die van het bedrijfsvastgoed (ongeveer 33 procent) en hadden al in 2013, twee jaar eerder, een stijgende lijn te pakken. Huizenprijzen liggen gemiddeld al een kwart boven het maximum van 2007.

 

Dat beeld is echter vertekend door de enorme stijging van huizenprijzen in Utrecht en Amsterdam en omgeving, zegt Jan Kamminga, voorzitter van Vastgoed Belang, de branchevereniging voor particuliere beleggers in vastgoed. “In de rest van het land valt het herstel van de prijzen nog tegen. Daar is het niveau van voor de crisis nog nauwelijks bereikt.” 

 

Bovendien liepen de kantoren en winkels grotere klappen op, waardoor het herstel van de prijzen daar wat langer duurde. Kamminga: “Winkels kampten met een dubbel probleem; mensen hadden door de crisis minder koopkracht en hielden de knip dicht én de consumenten besteedden meer online. Kantoren waren aan het begin van deze eeuw booming waardoor er teveel kantoren zijn gebouwd.” 

 

Inmiddels is het, zoals Kamminga dat noemt, grote drama in die sector voorbij. “Zoals altijd is er een golfbeweging. En na een dip van acht jaar zitten we nu weer in een golf naar boven. In alle sectoren gaat het goed en het zal ook nog wel beter gaan.” En dat geldt zeker voor een specifiek onderdeel van de vastgoedmarkt: zorgvastgoed.

 

De oorzaak daarvan is geen nieuws, zegt Jan Robert Nicolaas, ceo van Excellent Zorgvastgoed Garantiefonds, mensen worden ouder en krijgen een grotere zorgbehoefte. “Tot 2040 verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek daarom bovenop het huidige vraagoverschot een toename van de vraag naar hoogstaand zorgvastgoed.” 

 

Juist naar hoogstaande, kleinschalige zorg is veel vraag. “Het tekort van 32.000 vrije sector zorgappartementen nu, is in 2040 gegroeid tot 52.000”, zegt Nicolaas. “Als zorg kleinschaliger is, kun je meer tijd en energie steken in mensen die hulpbehoevend zijn. Er is meer persoonlijk contact.”

 

Zorginstellingen laten de aankoop van het zorgvastgoed vaak over aan investeerders, om zichzelf op hun hoofdtaak te kunnen richten. Deze investeerders kunnen rekenen op hogere inkomsten. Nicolaas: “Door het beperkte aanbod liggen de huurprijzen van vrije sector zorgappartementen ongeveer 11 procent hoger dan de huurprijzen van vergelijkbare appartementen zonder zorg in of nabij het complex.”

 

De investeringen in zorgvastgoed nemen dan ook snel toe. In 2013 staken investeerders voor het eerst 100 miljoen euro in dit vastgoed. In de jaren daarna is dat bijna exponentieel gestegen tot al 348 miljoen euro in de eerste zes maanden van het jaar.

 

“Je ziet dat beleggers en andere partijen, van particulieren, bedrijven tot holdings, steeds meer interesse in zorgvastgoed beginnen te krijgen en dat investeringen toenemen”, zegt Nicolaas. “Het is gezond verstand. De vergrijzing is een feit en er zijn zorgplaatsen nodig.”

Feit

81.000. Zoveel woningen met voorzieningen voor verzorgd wonen met zorg- en hulpverlening vanuit een nabijgelegen steunpunt zullen er in 2021 te weinig zijn in Nederland. Ook is er dan een tekort van ruim 46 duizend woningen in complexen met extra diensten zoals maaltijdverzorging en gemeenschappelijke ruimten.

Bron: Monitor investeren voor de toekomst 2012

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles