European Media Partner

Investeren in sporttechnologie

3 vragen aan Mark Snijders en Eric van der Maarel, Chief Investment Officer en Chief Investor Relations bij Dutch Sport Tech Fund

Op zoek naar een interessante nieuwe beleggingsoptie? Denk dan ook eens na over sporttechnologie. Deze markt groeit snel en kan mooie rendementen opleveren.

Wat is sporttechnologie precies?

“Sporttechnologie zijn eigenlijk allerlei technische middelen die ervoor zorgen dat de prestaties van atleten, clubs en teams, maar ook de ervaring van de fans en sporters, verbeteren. Binnen de sporttechnologie is er een aantal groeisegmenten, zoals data en analytics, fan engagement, athlete performance, over the top (OTT) content, e-sports, fantasy sports en betting. In al deze zgn. verticals zit een enorme groeipotentie, met een prognose van tien tot dertig procent groei.”


Waarom is sporttechnologie een interessante beleggingsoptie?

“Allereerst natuurlijk door de enorme groei die we voorzien in die sectoren. De gemiddelde groei van de sector is zo’n twintig tot dertig procent per jaar. Daarnaast is de sector enorm in beweging qua exits (zoals overnames, fusies, beursgangen); de scale-ups waarin je investeert bewegen vaak al binnen twee of drie jaar naar een andere bedrijfsconstructie, waardoor je ook snel rendement kan realiseren. Ook kan er met relatief kleine investeringen een enorme impact op het totale rendement gerealiseerd worden. Prachtige bijvangst, naast het verwachte hoge rendement, is dat de investering ook sport en vitaliteit stimuleert omdat je belegt in duurzame, schaalbare sporttech bedrijven. Wel is het private equity, dus niet beursgenoteerd, met een minimum instapprijs en moet je er rekening mee houden dat je geld in een sporttechfonds zo’n vijf tot zeven jaar vastzit. Het is dus geen gemakkelijk verhandelbare investering en wat je er nu instopt haal je er niet morgen alweer uit, maar op termijn biedt het prachtige rendementen.”


Waarom is het goed om een fonds in te schakelen bij het investeren in deze technologie?

“Een goed sporttechfonds biedt financiering aan jonge bedrijven. Scale ups die op zoek zijn naar kapitaal om uit te breiden. Daarnaast is een fonds voor deze bedrijven niet alleen een zak met geld, maar in ons geval ook een partij met een groot netwerk en een flinke hoeveelheid kennis die hen kan helpen door te groeien. Ons fonds richt zich voor 80-85 procent op scale-ups die zichzelf al bewezen hebben en daarnaast op een poule van start-ups die zichzelf nog kunnen ontwikkelen. Op die manier biedt een fonds dus spreiding, waardoor meer rendement en minder risico gerealiseerd wordt.” 


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles