European Media Partner

Investeren in private equity

De rendementen van private equity zijn uitstekend. Waar moet je nog meer op letten?

‘Als je kijkt naar de cijfers over de afgelopen 30 jaar, zitten private equity fondsen ver boven de beurs en vastgoed.’

Niemand hoeft Pieter Schoen uit te leggen wat ondernemen is; dat loopt als een rode draad door zijn familiegeschiedenis. Een tiental generaties voor hem richtte een andere Pieter Schoen in 1722 een familiebedrijf op, dat 250 jaar later de basis vormde van verfconcern Sigma Coatings. 


Pieter Schoen zelf startte in 1998 een uitgeverij. Een IT-bedrijf, een HR-consultancy en de Nederlandse Energie Maatschappij – ‘Ik zeg doen!’ – volgden, waarna hij in 2018 Shoe Investments oprichtte, een private equity fonds. Daar zet hij zijn kennis en vermogen in om scale-ups te helpen groeien.


Scale-ups zijn bedrijven die na enkele jaren hun eerste successen hebben behaald en veelal al een omzet van enkele miljoenen euro’s hebben. Zijn fonds investeert 2 tot 10 miljoen euro in bedrijven waarin hij potentie ziet en helpt de ondernemingen daarna verder groeien. 


De meeste private equity fondsen verkopen na een aantal jaren de onderneming om daarmee het resultaat voor hun investeerders te behalen. Shoe Investments blijft vaak langer aan boord. Het fonds is in handen van Schoen en zijn kinderen. Verkopen om investeerders tevreden te stellen is voor hen niet nodig.


Een private equity fonds let bij de keuze voor een onderneming om in te investeren op vier zaken – tenminste, zo doet Schoen dat. “Het verschil wordt gemaakt door de ondernemer. Bij alle goede investeringen die we hebben gedaan, was de ondernemer de drijvende kracht achter het succes”, vertelt hij. “Ten tweede willen we meewerkend voorman zijn. We willen samen met de ondernemer een plan maken voor de komende jaren.”


De derde afweging is of het idee van de ondernemer schaalbaar is en snel is uit te rollen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een product of dienst dat een brede doelgroep aanspreekt en die ook makkelijk meer is te leveren. “Als laatste moeten we de business begrijpen. We willen toegevoegde waarde kunnen bieden door ons netwerk of expertise.”


Als de investering is gemaakt, zal het fonds de scale-up helpen verder te groeien. Shoe Investments kijkt daarbij vooral naar overnamekandidaten. “We zetten altijd in op verticals, bedrijven in een keten, integreren die en zorgen dat we een economy of scale hebben zodat we daarmee een vliegwiel creëren.”


“Veel ondernemers”, zo legt Schoen uit, “zijn vooral bezig met hun daily business. Zij moeten zorgen dat het bedrijf operationeel goed gaat. Dan is het heel fijn dat ze een private equity fonds hebben die zorgt voor de expansie. Wij richten ons op schaalbaarheid zodat de ondernemer zich kan blijven focussen op de operatie.”


Private equity fondsen schieten nu als paddenstoelen uit de grond, zegt Schoen, en het aanzienlijke rendement ervan is een van de redenen. “Als je kijkt naar de over de afgelopen 30 jaar, zitten private equity fondsen ver boven de beurs en vastgoed. Ze presteren met een gemiddeld rendement van tussen 12 en 15 procent beter.”


Een andere reden is dat deze fondsen ook een goed rendement voor zichzelf creëren. Dat gaat dus ten koste gaat van degene die in een fonds investeert. “De fondsen krijgen 2 procent van al het geïnvesteerde kapitaal als management fee. Daarnaast hebben ze bij verkoop recht op 20 procent van de verkoopwinst.”


Mocht Schoen ooit investeren in een private equity fonds zou hij ook daar eerst kijken naar de mensen. “Het belangrijkste zijn de mensen die voor het fonds werken. Wat ik ook heel belangrijk vind is hoe oud ze zijn. Hebben ze een trackrecord? De derde vraag is hoeveel risico je wil nemen. Investeringen in techbedrijven hebben vaak een hoger rendement, maar ook een groter risico.”

Feit

Verschillende fondsen

Voor bedrijven op zoek zijn naar vermogen er verschillende investeerders. Business angels investeren in en werken vaak mee aan nog heel jonge bedrijven. Venture capital investeert in iets grotere bedrijven, vaak net voor hun doorbraak. Private equity helpt ondernemingen op weg naar grote schaal. Daarna is een beursgang een vaak ingezet middel.

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles