European Media Partner

Investeren in luxe vakantiewoningen in Nederland en het buitenland

Als er een ding duidelijk is geworden door de coronacrisis, dan is het wel dat onverwachte gebeurtenissen grote economische gevolgen kunnen hebben. Als je je geld investeert in recreatievastgoed kan dit financiële zekerheid bieden in onzekere tijden. 

Als je je vermogen op de bank zet, moet je daar bij sommige banken zelfs al negatieve rente over betalen. “Dat voelt niet goed”, stelt Hans van der Mijl, directeur van een vastgoedspecialist die gericht is op het ontwikkelen van recreatievastgoed in Nederland en Oostenrijk. “Dat vermogen wil je juist veiligstellen en laten groeien. Investeren in recreatievastgoed is een goede manier om dat te doen. Maar kies dan wel een toplocatie en hoogwaardig gebouwd vastgoed met een professionele beheerder en verhuurmaatschappij.”


In de afgelopen vijftien jaar is gebleken dat luxe vakantiewoningen waardevast zijn. In Oostenrijk rekenen de accountants al standaard met een waardestijging van 3% per jaar vertelt Van der Mijl. “Dat opgeteld bij een gemiddeld nettorendement van vier tot vijf procent op de verhuur levert een goed gevoel op bij de eigenaren. Het privé- en of ondernemersvermogen kan daarmee gezond groeien zonder dat de eigenaar hier veel aan hoeft te doen. Bij een financiering van de koopsom van vijftig procent tegen bijvoorbeeld een rente van anderhalf tot twee procent gaat ook de hefboom nog eens flink meehelpen aan het nettorendement op de investering. De meeste eigenaren gaan voor professionele verhuur met een beperkt eigen gebruik. Daarnaast voelt het goed dat je een fijne vakantiewoning hebt waar je naartoe kan gaan als je er even tussenuit wilt.”


Op de recreatiewoningmarkt bepaalt de koper wat zijn of haar standaard is. “Dat is natuurlijk enorm aantrekkelijk voor de koper want dan wordt het ook echt een tweede thuis”, stelt Van der Mijl. “Als je een complete wellness in huis wilt, of bij iedere slaapkamer een eigen badkamer, dan is dat bij vakantiewoningen vaak een mogelijkheid, terwijl je dat in je eigen huis niet zo snel zou realiseren. Bij een vakantiewoning heeft het zin om in extra luxe te investeren omdat deze daarmee ook nog eens aantrekkelijker wordt voor de verhuur.”


Als je besluit te gaan investeren in een tweede huis, dan moet je eerst een keuze maken uit verschillende projecten in binnen- en buitenland. Belangrijk is dat je weet hoe de huizen gerealiseerd worden, of de ontwikkelaar/opdrachtgever een betrouwbare partij is welke goede referenties heeft. Ook is het van belang om te weten hoe de verhuur van de woning geregeld wordt, aldus Recreatiewoning.nl.


“Er zijn professionele organisaties die de verhuur en het onderhoud van de woningen volledig uit handen van de eigenaar nemen”, vertelt Van der Mijl. “Dat betekent dat je er zelf weinig of geen werk aan hebt, maar je wel een aantrekkelijk rendement kan behalen. Een mooie bijkomstigheid is dat je bij professionele verhuur de btw, welke in de koopsom is inbegrepen, terug kunt vragen van de fiscus. Belangrijk is dat de koper zich goed laat informeren over de voorwaarden welke zijn verbonden aan het kopen van een recreatiewoning.”


Oostenrijk is als locatie zeer interessant gebleken vanwege de 4 seizoenengebieden. Sneeuw, water en bergen bieden alles wat de vakantievierder zich kan wensen. “Belangrijk is een locatie zoeken waar voldoende vertier is zodat mensen na het skiën of na een stranddag of watersport ‘s avonds kunnen flaneren door gezellige straatjes met voldoende winkels en restaurantjes”, vertel Van der Mijl. “Als alles klopt is maximaal rendement en eigen plezier gegarandeerd.  Nederland is natuurlijk lekker dichtbij en zeker in de huidige tijd kiest men daar steeds vaker voor. Aan de andere kant is Oostenrijk zeer interessant omdat ook dat land het gehele jaar goed is te bereiken en het een gasvrij land is. Een aangename bijkomstigheid is dat je bezit in Oostenrijk wordt vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing, wat ook weer helpt om het rendement op een investering maximaal te benutten.”


Mensen zullen altijd op vakantie gaan, waardoor recreatievastgoed een stabiele investering is, aldus Van der Mijl. “En je investering gaat nooit verloren, omdat de recreatievilla of appartement altijd een marktconforme waarde zal behouden. Bij een investering in recreatief vastgoed is het raadzaam een goede berekening te laten maken door een specialist op dit gebied en bekende relaties te vragen naar hun ervaring. Als alles is onderzocht en alles klopt begint het grote genieten van een mooi bezit en een aantrekkelijk rendement.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles