European Media Partner

Investeren in recreatievastgoed blijft aantrekkelijk

Sinds het begin van de coronacrisis vorig jaar zijn we massaal onze vakantie in eigen land gaan vieren. De verre oorden werden ingeruild voor een vakantie in de achtertuin, plaatselijke camping of recreatiepark. Deze omslag heeft voor een grote verandering gezorgd op de markt voor recreatiewoningen.

In 2019 zijn er ruim 4300 recreatiewoningen in Nederland verkocht, dat is vijftien procent meer dan in 2018, meldt de website gloudemans.nl. Tegelijkertijd is er een dalende trend te zien in het aanbod van recreatiewoningen en gaan de prijzen dus flink omhoog. De gemiddelde verkoopprijs van een recreatiewoning lag in 2019 twaalf procent hoger dat het jaar daarvoor. De grote vraag naar recreatiewoningen heeft niet alleen te maken met de huidige coronapandemie, maar ook met de lage rentestand. Geld wegzetten op de spaarrekening levert bijna niets meer op. Men gaat dan op zoek naar alternatieve beleggingsmogelijkheden. Het kopen van een tweede (recreatie)woning lijkt voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief en wordt vaak verkocht als een relatief veilige belegging. Je ontvangt namelijk jaarlijks een rendement en kunt gebruik maken van de woning wanneer je dat zou willen.


Nu we langzaam maar zeker ook weer naar het buitenland trekken, neemt ook de populariteit van recreatievastgoed in het buitenland weer toe. De precieze cijfers zijn er niet, maar afgaande op recente peilingen laat Financial Focus weten dat vooral Spanje en Frankrijk hoog op het wensenlijstje van de Nederlander staan. Ook Italië en Portugal vinden Nederlanders interessant als optie voor een vakantiewoning. En logisch ook, want deze regio’s zijn al jarenlang geliefde vakantieoorden. Vooral het klimaat in deze landen is een reden om tot aankoop over te gaan.


Beleggen in recreatief vastgoed is redelijk waardevast. Aanbieders van recreatiewoningen bieden veelal een vast rendement aan voor een x aantal jaren, stelt wereldwijdleven.com. Dat zorgt ervoor dat de vraag toeneemt. Maar een recreatiewoning aankopen verschilt met het kopen van een reguliere woning. Zo is het belangrijk te weten dat het verkrijgen van een hypotheek voor een recreatiewoning verschilt ten opzichte van een reguliere hypotheek. In veel gevallen is een volledige financiering niet mogelijk en de te verwachten inkomsten uit de verhuur mogen niet worden meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Een tweede woning en bijbehorende hypotheek wordt belast in box 3. De lening is aftrekbaar van het totale vermogen, de rente en kosten voor het onderhoud van de woning zijn niet aftrekbaar. 


Echter, bij een woning in het buitenland kunnen de bijkomende kosten behoorlijk oplopen, zo meldt Financial Focus. Zo betaal je in Frankrijk als koper circa 5,8 procent overdrachtsbelasting over de koopsom. In Spanje verschilt de overdrachtsbelasting per regio, zo betalen kopers in de kustprovincies tussen de acht en tien procent. Ook makelaarskosten zijn in het buitenland vaak hoger dan in Nederland en er zijn vaak andere adviseurs, zoals advocaten bij het aankoopproces betrokken. De kosten kunnen in het buitenland dus een stuk hoger uitvallen dan in Nederland.


Daarnaast zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij de aankoop van recreatievastgoed. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de aanwezige Vereniging van Eigenaren van groot belang is, vooral voor het rendement op de lange termijn. Wat is doel van het vakantiepark met de recreatiewoningen? En check goed het parkregelement van waar de recreatiewoning staat. Het verhuren van woningen wordt niet op alle parken toegestaan of slechts deels. Ook zijn er parken waar de verhuur verloopt via het parkbestuur, waarbij het eigen gebruik juist zeer beperkt mogelijk is. Het is dus verstandig voor aankoop goed te checken wat van toepassing is. Het zou namelijk zonde zijn als je een recreatiewoning aankoopt en je er geen gebruik van mag maken op de momenten wanneer jij zou willen.


Het investeren in recreatievastgoed kan aantrekkelijk zijn. Beleggen biedt kansen, maar op voorhand is het goed om goed op te letten op een aantal zaken. Lees de kleine lettertjes en bepaal wat het doel van de investering gaat zijn. Is de recreatiewoning een belegging of voor eigen gebruik? Dit kan de keuze bepalen voor het juiste vakantiepark en daarmee recreatiewoning voor een zo optimaal mogelijke investering.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles