European Media Partner

Investeren en beleggen met whisky

Investeren in wijn, onroerend goed of sieraden is hedendaags geen noviteit. De wereld van whisky als beleggingsobject is minder bekend, terwijl deze zich hier juist uitstekend voor leent. 


Whisky wordt steeds zeldzamer doordat deze wordt genuttigd, waardoor de wereldwijde hoeveelheid altijd zal afnemen. 

In tegenstelling tot wijn kan whisky gewoon rechtop worden bewaard en is het niet afhankelijk van een recessie, zoals op de huizenmarkt. Ook een inbreker zal minder snel een ‘stoffige’ fles whisky onder de arm meenemen. Het investeren in whisky vereist geen enorm startkapitaal. Afhankelijk van het type whisky, kan je al vanaf een paar honderd euro beginnen met investeren. Daarnaast loopt de waarde van whisky enorm op. 

Daarom stellen wij vandaag de vraag: waarom is whisky onder het grote publiek dan nog zo onbekend als belegginsoptie? 
“Een belangrijk kenmerk van whisky is de gelimiteerde oplage”, vertelt Henrik Krijnen, expert op het gebied van wijn en whisky. “Veel whisky’s worden in beperkte batches gemaakt. Dat betekent dat er ieder jaar maar een selecte hoeveelheid flessen worden geproduceerd waarvan veel door connoisseurs worden opgedronken. Waar wijn bijvoorbeeld veelal in grote oplages wordt geproduceerd, een hoogtepunt kent waarna de kwaliteit en waarde drastisch afnemen, veel eisen stelt aan het bewaren, is dat bij whisky niet het geval. Van specifieke whisky’s worden er bijvoorbeeld maar 400 flessen per jaar gebotteld en dan mogen er ook maximaal één a twee flessen per klant worden afgenomen. In veel gevallen wordt er één opgedronken en de ander op een plank bewaard. Na een jaar heeft deze whisky een rendement van minstens vijftig procent. Er zijn zelfs uitschieters die binnen een jaar tweehonderd procent rendement weten te behalen!” 

Daarnaast is de waarde van whisky ongevoelig voor recessie. Whisky wordt steeds zeldzamer doordat deze wordt genuttigd, waardoor de wereldwijde hoeveelheid altijd zal afnemen. De bestaande exclusieve markt van Schotse, Japanse, Taiwanese whisky’s en Ierse, Amerikaanse whiskey’s is ongevoelig voor trends. Whisky is wel afhankelijk van internationale handelsafspraken en politiek. Zo zie je momenteel de Amerikaanse bourbon whiskey opkomen, omdat naar alle waarschijnlijkheid vanaf juli de invoerrechten vanuit Europa naar Amerika zullen wijzigen. Een goede reden dus voor een Amerikaan om een exclusieve bourbon voor die tijd weer terug te halen. De run die hierdoor ontstaat zorgt voor een ongekende stijging in waarde van de Amerikaanse bourbon whiskey. 

Mijn liefde voor whisky werd reeds aangewakkerd op de Hotelschool te Amsterdam, gaat Krijnen verder. “Ik raakte geïnteresseerd in de wereld van wijn en whisky. Ik kocht van mijn maandsalaris een fles whisky en liet deze een jaar staan. Ik was verbaasd over de snelle en hoge waardestijging en ben mij nog verder gaan verdiepen in het exclusieve segment. Het gaat niet om het simpelweg in- en verkopen en winst maken, maar belangrijker nog zijn de juiste contacten met (privé)verzamelaars, handelaren en importeurs, zowel nationaal als internationaal. Het is een kleine en hechte groep over de gehele wereld, gebaseerd op vertrouwen en gunfactor. Sommige klanten ken ik al ruim tien jaar en zijn van klanten nu vrienden geworden die mij bezoeken in Amsterdam of ik hen in Azië̈ en Amerika. Ik adviseer hen over de nieuwste interessante beleggingsopties. Men zoekt mij ook op voor het inwinnen van informatie en advies.” 

De waarde van whisky’s is helaas ook interessant voor criminelen. “Naast dure horloges, wijn en kunst worden ook whisky’s vervalst. Mijn expertise om deze flessen eruit te pikken komt voort uit jarenlange ervaring. Maar ook advies inwinnen bij de experts, de juiste apparatuur gebruiken en vooral veel onderzoek doen. Online is wel informatie te vinden over het herkennen van een vervalste whisky maar je moet zo denken: als jij het kan vinden, kan een vervalser dat ook. Daarom is veel kennis met betrekking tot de echtheid van flessen schaars en alleen bekend bij een selecte groep. Bij twijfel dus altijd een whisky-expert contacten om te voorkomen dat je een vervalste fles koopt.” 

Whisky is dus een bijzonder goede beleggingsoptie, besluit Krijnen. “Indien de whisky waarin je investeert bij een goede distilleerderij vandaan komt en op de juiste wijze bewaard is om ‘Sharing Angel’ (verdamping) te voorkomen, kan ik het eenieder zeker aanraden. Binnen een jaar heb je een hoog rendement waarbij de whisky enkel op de plank heeft hoeven staan en er geen enorm startkapitaal vereist is.”Kortom besluit Krijnen, “Er valt gegarandeerd rendement mee te behalen indien je de fles whisky bij een whisky-expert aanschaft!”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles