European Media Partner

Investeer in je droomhuis

Elke dag thuiskomen in je eigen droomhuis, wat wil je nog meer? Op verschillende manieren is het mogelijk om je eigen droomhuis te creëren: bijvoorbeeld door je huidige huis te verbouwen of door te investeren in het kopen van een mooie nieuwe woning. Dit kan een slimme financiële investering zijn, maar kan ook bijdragen aan het eigen wooncomfort.

In het eerste kwartaal van 2020 werden er volgens NVM 32.829 huizen gekocht voor een gemiddelde verkoopprijs van 326.000 euro. De huidige coronacrisis lijkt nog geen enorme impact te hebben op de huizenmarkt en velen blijven dan ook kopen. De aankoop van je eigen droomhuis is natuurlijk gunstig voor je eigen wooncomfort, maar het kan ook een goede investering voor de toekomst zijn. Vastgoed is namelijk redelijk waardevast en mocht het in de toekomst toch weer nodig zijn om je huis te verkopen, dan kan je hier een goede prijs voor terugkrijgen. Als de rente niet verandert zijn de hypotheeklasten ook nog eens stabiel, waardoor je relatief gezien weinig kwijt bent aan je droomuhis.


Waar sommige mensen besluiten hun droomhuis te kopen, daar beslissen anderen om van hun huidige huis een droomplek te maken. Uitbreiding van de woning, een zwembad in de tuin, een nieuwe keuken of een bioscoopzaal creëren zijn mogelijkheden om je eigen droomwoning te realiseren.


Ook een investering op het gebied van verduurzaming is een manier om tot een ideaalplaatje te komen. Dit kan worden gedaan door middel van passief bouwen of renoveren.


Je huis passief maken, betekent dat je alle actie om warmte te creëren uit de woning zelf haalt. Zo is er geen cv-ketel meer nodig. Door gebruik te maken van warmte van de zon, van het koken, van de achterkant van de koelkast of van het warme douchewater blijft je huis het hele jaar door verwarmd. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen doe je er goed aan om driedubbelglas zoveel mogelijk aan de zuidkant van het huis te plaatsen en grote glaspartijen aan de noordzijde van de woning te vermijden. Vertrekken met veel glas zijn de slechtste gedeeltes van het huis om warmte binnen te houden, maar het is wel een gemakkelijke manier om warmte binnen te krijgen. Oriëntatie speelt dus een grote rol om te kunnen bepalen hoe het huis passief gemaakt kan worden, aldus Stichting PassiefBouwen. 


Door een huis passief te maken, wordt het als het ware een thermische accu. Het ventilatiesysteem onttrekt warmte aan vochtige ruimtes om zo de inkomende, frisse buitenlucht te verwarmen en altijd een constante warmte in het huis te hebben, met voldoende zuurstof. Het belangrijkste onderdeel is kierdichting. Er mag geen warmte ontsnappen door kleine openingen in de vloer of de muur. 


Het voordeel van deze verduurzaming is niet alleen dat je vaste lasten maandelijks lager worden, maar ook dat je huis meer waard wordt. Het kan dus goed zijn om te investeren in de duurzaamheid van je huis, omdat je dit later weer terug zult verdienen.


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles