European Media Partner

‘Investeer in het crowdfunden 3.0’

De kredietcrisis zorgde ervoor dat een grote groep ondernemers problemen had met het financieren van de bedrijven en vastgoed. Er ontstond een grote behoefte aan een andere vorm van financieringen voor de ondernemers. 

“Zodoende is het crowdfunden voor het mkb gestart”, vertelt Edwin Adams, expert crowdfunding platforms. “Op dit moment is de spaarrente negatief en moet je dus de bank betalen om geld te kunnen sparen. En dat is heel bijzonder. Persoonlijk heb ik dat nooit meegemaakt. Dat betekent dat mensen met geld op zoek gaan naar andere mogelijkheden om rendement op te bouwen met hun vermogen. Zo is vastgoed heel hot, met het gevolg dat de huizenprijzen stijgen, en investeren veel mensen hun geld in aandelen waardoor ook de prijzen van de aandelen omhoog gaan.”


Sinds de kredietcrisis is het crowdfunden steeds populairder geworden. “De investeerder is flexibel, kan voor een laag bedrag instappen en met het crowdfunden van bedrijven en vastgoed en zo investeer je direct in de Nederlandse economie. Daarnaast is de markt van het crowdfunden enorm aan het groeien. Na de pioniersfase en groeifase zit de markt inmiddels in de professionaliseringsfase. Op dit moment zijn crowfunding platforms nog niet verplicht om een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) te hebben maar volstaat een ontheffing. In de praktijk betekent dat er een light versie plaatsvindt omtrent toezicht van deze platforms. De kwaliteit van de platforms is dus nu nog niet altijd gegarandeerd.”


Daar komt vanaf eind volgend jaar verandering in. Dan zijn alle crowfundingplatforms verplicht om een vergunning te hebben. Adams: “Voor alle betrokken partijen een goede stap, want door een vergunning verplicht te stellen verbetert het toezicht van de AFM, worden er hogere gesteld aan de platforms en voor de gebruikers zelf verbeterd de kwaliteit van de platforms. Zo wordt het investeren in crowdfunding beter en voor nog meer mensen aantrekkelijker. Het investeren in crowdfunding levert je nu gemiddeld vier procent rendement op. Maar let wel dat je geld inzet wat je ‘over’ hebt en dus niet wat je eventueel direct nodig zou moeten hebben en zorg ervoor dat je spreid over diverse projecten.”


Het investeren in crowdfunding wordt dus beloont met een mooi gemiddeld rendement en kan al vanaf een laag bedrag. “Het instappen in crowdfunding kan al voor honderd euro en is daarmee dus heel toegankelijk voor iedereen die wat geld ‘over’ heeft. En wat het bijzonder maakt is dat je met crowdfunden direct in bedrijven en vastgoed investeert en daarmee direct in de Nederlandse economie.” De vergunningsverplichting van eind volgend jaar voor alle platforms zal zorgen voor een kwaliteitsverbetering, waardoor de gehele sector erop vooruit zal gaan en mensen en bedrijven die hun geld willen laten renderen een mooie mogelijkheid hebben om dat te doen middels crowdfunding.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles