European Media Partner

Internet of Things oplossingen implementeren? Doe eerst goed (connectiviteits)onderzoek!

Gegevens die gegenereerd worden met behulp van het Internet of Things (IoT) zijn veelbelovend, maar brengen tegelijkertijd complexiteit en risico’s met zich mee. Het Internet of Things is een netwerk, of ecosysteem, van fysieke objecten, ook wel ‘dingen’ genoemd, die met elkaar verbonden kunnen worden via het internet. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ingebedde software, sensoren, actuatoren, andere speciale hardware en netwerkverbindingen die het mogelijk maken om gegevens te verzamelen en uit te wisselen.  IoT-applicaties kunnen zeer succesvol zijn, maar dan moet er eerst goed gekeken worden naar een aantal factoren waar organisaties zorgvuldig over moeten nadenken voordat een IoT-oplossing wordt gekozen voor een optimaal resultaat. 

Welke netwerktechnolgie gaat er bijvoorbeeld gebruikt worden om het apparaat te verbinden met het internet? Er zijn vele factoren waar organisaties rekening mee moeten houden voordat zij een apparaat aansluiten op een netwerk. Gaat dit bijvoorbeeld via wifi of via een vast netwerk? En denk ook aan de keuze tussen mobiele en niet-mobiele netwerken. Het selecteren van de juiste IoT technologie of dragerservice zoals, 4G, 5G of LPWAN hangt ook af van de bandbreedtevereisten van de applicatie, het soort data tot aan de locatie van het apparaat. LPWAN, Low Power Wide Area Networks, zijn speciaal ontwikkeld voor IoT en M2M toepassingen omdat ze (extreem) weinig energie gebruiken en een groot bereik hebben. NB-IoT, LTE-M en LoRa zijn de belangrijkste LPWAN standaarden en bieden vele voordelen op het gebied van kosten, energieverbruik, dekking en veiligheid. NB-IoT is met name geschikt voor toepassingen met een lage-data, hoge dichtheid en stationaire sensoren. Denk hierbij aan de slimme energiemeter, straatverlichting en parkeermonitoring. LTE-M lijkt op NB-IoT, maar is geoptimaliseerd voor een hoge bandbreedte en door roaming mogelijkheden geschikt voor mobiele toepassingen zoals het volgen van bewegende objecten (track-en-trace) maar ook het beheer van losse goederen zoals connected health of wearables. Bij LoRa wordt de applicatie voorzien van een LoRa-chip en draadloze sensor. Hierdoor kunnen via het netwerk kleine hoeveelheden informatie worden uitgewisseld tussen objecten en systemen. LoRa technologie maakt gebruik van een aparte frequentie en werkt anders dan LTE-M en NB-IoT omdat het niet afhankelijk is van gsm-dekking. Hierdoor is LoRa werkelijk overal mogelijk, binnen en buiten.


Toch zijn LPWAN technologieën, door de lage reactietijd en snelheid van de verbinding, niet geschikt voor alle toepassingen. Denk hierbij aan toepassingen in de slimme auto of camera, in dit geval kan er beter gebruik worden gemaakt van 4G, waarbij in de toekomst 5G zeker een aanvulling zal zijn op het netwerk. 


Ook de kosten spelen natuurlijk mee, want het heeft weinig voordeel om duurdere diensten zoals 4G te gebruiken wanneer het passieve sensortoepassingen betreft die slechts kleine hoeveelheden data verzenden. In dit geval is LTE-M of NB-IoT een betere keuze. Het is dus van belang om eerst helder voor ogen te hebben hoe de toepassingen werken en waar ze voor gebruikt zullen worden. Met deze informatie kan gekeken worden naar de juiste IoT-connectiviteit en welke diensten het beste passen bij de IoT-toepassingen. 


Het resultaat van meerdere apparaten aan elkaar koppelen is bij voorkeur te zien in een effectieve rapportage. De verbindingen tussen apparaten moeten inzichten kunnen geven waarmee betere beslissingen voor het bedrijf genomen kunnen worden. Veelal met het doel om het totaal aan kosten van apparaten te reduceren terwijl het apparatenpark juist wordt opgeschaald. Belangrijk hierbij is dat een connectiviteit provider één integratiepunt heeft in de vorm van een Connectivity Management Platform (CMP). Daarnaast moet het een eenvoudige en intuïtieve interface bevatten en realtime hulp, ondersteuning en monitoring bieden. Het inzien en bijhouden van data en beschikbaarheid van de gegevens moet voor de klant altijd beschikbaar zijn. En de mogelijkheid om met één klik op de knop simkaarten te kunnen activeren, onderbreken of annuleren. Met deze mogelijkheden zorg je voor inzicht en voorkom je hoge kosten. Die kun je ook voorkomen door patronen van datagebruik in de gaten te houden en eventueel regels in te stellen wanneer datalimieten worden overschreden. Bovendien maakt IoT gebruik van veel data. Het is dus belangrijk om deze data goed te beveiligen.  Informeer naar de verschillende mogelijkheden op het gebied van IoT security. Zo blijven gegevens en reputatie veilig. 


Het IoT is niet alleen een verbinding (connectiviteit), waar velen in eerste instantie aan denken bij IoT. Maar het is een technologie-ecosysteem dat uit de juiste technologie en oplossingen moet bestaan voor een veilig en optimaal resultaat van de toepassing, waarbij hardware, software, connectiviteit, operations en beheer naadloos met elkaar moeten samenwerken. Eerst de mogelijkheden onderzoeken en vooral kijken naar wat aansluit bij de toepassingen die worden ingezet, zorgt ervoor dat de juiste middelen worden ingezet voor IoT-applicaties waar resultaten mee kunnen worden geboekt, waar men pas vaak tijdens of na implementatie achter komt. Met de komst van steeds meer mogelijkheden met het IoT zullen in de toekomst steeds meer organisaties kiezen voor een datagedreven aanpak.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles