European Media Partner

Internationaal ondernemen in coronatijd vraagt om maatwerk

Aan het begin van de coronacrisis hadden de meeste ondernemers die over de grens opereerden geen idee wat hen te wachten stond. Er was een duidelijke schrikreactie te zien. Wat volgde was voor velen van hen een moment van reflectie. Over hun bedrijf, contracten en over een eventuele toekomst in het buitenland.

Niks doen past niet bij ondernemers, maar de crisis zorgde wel voor tijd om pas op de plaats te maken. “Normaal gesproken is iedereen altijd druk”, vertelt Edith Nordmann, managing partner van ACG International en ervaringsdeskundige op het gebied van juridische ondersteuning bij het internationaal ondernemen. “Nu viel vooral het internationaal ondernemen toch even stil en dat zorgde ervoor dat veel ondernemers kritisch naar hun onderneming konden kijken. Wat wil ik eigenlijk? Waar ben ik goed in? Zeker met het oog op internationaal ondernemen is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je beweegredenen precies zijn. Als je de grens over wilt gaan moet je met volle overtuiging kunnen zeggen dat je internationaal wilt ondernemen. Je moet het niet doen omdat je denkt dat het ‘moet’.”Edith Nordmann, managing partner van ACG


Ook voor de grote bedrijven veranderde er veel op het internationale toneel. Waar men voorheen meerdere malen in het vliegtuig stapte om op locatie te overleggen moest alles nu ineens digitaal geregeld worden. “Dat was voor veel bedrijven, zeker in het buitenland, een grote omschakeling”, stelt Nordmann. “Men is nu veel meer bereid om online contacten te leggen en overleg te plegen. De verwachting is ook dat dit in de toekomst blijft bestaan en dat er slechts incidenteel voor een persoonlijke ontmoeting gereisd wordt – om het juiste gevoel te krijgen alvorens contracten getekend worden. Online vervangt in de toekomst niet het volledige proces, want het gevoel en de non-verbale communicatie ontbreken bij online meetings, maar wel een groot deel ervan.”


De coronacrisis heeft ook een flinke invloed gehad op de contracten. Meer dan ooit is het namelijk belangrijk dat deze op orde zijn en op maat gemaakt zijn. “Aan het begin van de crisis was het zo dat niemand corona had kunnen zien aankomen en met name niet dat er een lockdown zou komen”, vertelt Nordmann. “Daardoor ontstonden er bijzondere zaken omtrent bijvoorbeeld het betalen van huur. Nu kan niemand echter meer zeggen dat ze een crisis niet aan hebben zien komen. Je kan niet meer je oude contracten uit de kast pakken en vrolijk verder werken, want de kans dat er bijvoorbeeld een nieuwe lockdown komt of dat er weer grenzen sluiten is altijd aanwezig en dus te voorzien. Het is dus ook belangrijk dat je in je contracten iets opneemt over de aansprakelijkheid en de verdeling van het risico in zo’n geval. Als je straks je vracht niet kan leveren omdat de grenzen weer gesloten zijn kan je niet langer wegkomen met ‘dat wist ik niet’. Daar moet je rekening mee houden voor je de grens overgaat. Goede juridische ondersteuning is op dit moment dan ook van groot belang. Je moet nu echt op zoek naar een advocaat die met je meedenkt en weet wat belangrijk is voor jou en je bedrijf, zodat je veilig zaken kunt doen.”


Op dit moment liggen er op de internationale markt namelijk wel een hoop kansen voor ondernemers. “Veel anderen durven nu simpelweg niet”, vertelt Nordmann. “Als jij het nu goed doet en je producten kan leveren terwijl anderen dat niet kunnen dan heb je een streepje voor op de markt. Maar dat kan alleen als je alles goed doordacht hebt en je risico’s afgedekt hebt.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles