European Media Partner

Interactieve tafel helpt dementerende ouderen

Muziek uit de jaren 50, een rustgevend filmpje of foto’s uit de oude doos: met een interactieve tafel is dit alles voor ouderen binnen handbereik. Volgens Carola Bleeker, teamleider Welzijn bij Magnushof WZG Samen in Schagen, is zo’n tafel een uitstekende manier om positieve prikkels te bieden aan demente ouderen.

‘Het zijn vaak de kleine dingen zoals ogen die beginnen te glinsteren of een glimlach die veel betekenen.’

De interactieve tafel nodigt de gebruiker door middel van beeld en geluid uit tot het verrichten van handelingen zoals tikken en vegen op het scherm. Daarnaast kan men spelletjes spelen, foto’s en video’s bekijken en muziek luisteren. “We doen bijvoorbeeld ook aan reminiscentie. Door middel van beelden van vroeger en bekende muziek uit vroegere jaren kunnen de bewoners zich even terug in de tijd wanen en terugdenken aan mooie herinneringen”, legt Bleeker uit. Gemiddeld besteden de ouderen zo’n vijf minuten tot een half uur per keer aan de speeltafel.


Hoewel moderne technologieën volgens Bleeker voor ouderen vaak een ver-van-mijn-bed-show zijn, biedt de tafel jong en oud de mogelijkheid om samen iets leuks te doen. “De tafel is mobiel dus we kunnen hem eenvoudig naar de kamer van een bewoner brengen. De kleinkinderen kunnen bijvoorbeeld een spelletje met ze spelen of door middel van een usb-stick vakantiefoto’s op de tafel laten zien.” Ook ontstaat er tussen de bewoners onderling meer interactie en gezelligheid, doordat er voor sommige activiteiten op de speeltafel moet worden samengewerkt. Hoewel dit voor de gemiddelde persoon hele eenvoudige handelingen zijn, is het voor de demente ouderen van grote waarde: de tafel prikkelt, maakt nieuwsgierig, nodigt uit tot beweging en helpt gesprekken op gang.


De speeltafels zorgen niet alleen voor interactie, maar brengen de ouderen ook tot rust. Bleeker: “Mensen met dementie hebben heel gevarieerd gedrag. Men kan bijvoorbeeld heel onrustig zijn of juist bang en boos. Afleiding door middel van beweging, beeld en geluid kan daarbij helpen en dat zit allemaal in dit apparaat. We waren vooral benieuwd wat de speeltafels konden bijdragen aan het welbevinden van de mensen hier. We gebruiken de tafel ook voor de dagbesteding en we merken dat de bewoners er rustig van worden. Dat is niet alleen prettig voor het personeel, maar ook voor de bewoners zelf.”


Nadat de zorginstelling de interactieve tafel een weekje op proef kreeg, waren zowel bewoners als medewerkers direct enthousiast. De digitale activiteitentafel heeft volgens Bleeker absoluut een positief effect op de ouderen: “Sommige demente bewoners kunnen zich niet meer zo goed uiten, maar het zijn vaak de kleine dingen zoals ogen die beginnen te glinsteren of een glimlach die veel betekenen”, licht Bleeker toe. 


In 2016 kreeg de zorginstelling de eerste interactieve tafel, maar met zo’n 120 dementerende bewoners volgden er al snel meer. “We gebruiken de tafels voor allerlei doeleinden en het apparaat maakt onze verwachtingen meer dan waar. Het enige wat de digitale tafel helaas nog niet kan geven is persoonlijke aandacht”, lacht Bleeker.


Feit

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie (70%) en gemiddeld leeft men zo’n 8 jaar met de ziekte. Door de vergrijzing is het aantal mensen met dementie vervijfvoudigd: van 50.000 in 1950 tot 270.000 gevallen nu. De verwachting is dat dit aantal de komende 25 jaar oploopt tot meer dan een half miljoen, aldus Alzheimer Nederland.

Delen

Journalist

Britte van Erven

Related articles