European Media Partner

Institutioneel geld vindt zijn weg naar Bitcoin

Steeds meer pensioenfondsen, family offices en grote investeerders, laten Bitcoin en andere cryptovaluta onderdeel uitmaken van hun beleggingsportefeuille.

De prijzen van Bitcoin en van vele andere cryptovaluta’s zijn in de afgelopen maanden enorm gestegen en daarmee ook de interesse van veel particuliere- en institutionele beleggers. Waar tijdens de vorige grote stijging in 2017 de markt vooral gedreven werd door particuliere investeerders, wordt de huidige bullrun echt gedreven door institutionele beleggers, die zeer grote bedragen investeren en hebben aangegeven deze ook voor langere tijd aan te houden. Cryptovaluta’s gaan meer en meer een vast onderdeel uitmaken van de asset allocatie, door geen of een negatieve correlatie met de andere assets in de portfolio, zijn ze uitermate geschikt als risicospreiding, net als goud.


Van de grootste belegger ter wereld, Blackrock, tot banken en bedrijven als JP Morgan en PayPal, allemaal hebben zij de afgelopen maanden groot ingezet op cryptovaluta. Daarnaast zie je een grote verandering in de houding van deze grote financiële instituties. Waar JP Morgan CEO Jamie Dimon in 2017 nog concludeerde: ‘’Bitcoin is a fraud’’ komen ze nu naar buiten met een verwacht Bitcoin koersdoel van $146.000, berekent aan de hand van institutionele investeringen in goud. Sterker nog, JP Morgan heeft op 31 december 2020 bij de SEC aangegeven dat het 10% van de aandelen van Bitcoin investeerder MicroStrategy heeft gekocht, waarmee het indirect Bitcoin (BTC) aan het kopen is.


MicroStrategy inc.
€ 2.2 miljard
Galaxy Digital Holdings 
€ 517 miljoen
Square inc.
€ 148 miljoen
Hut 8 Mining Corp
€ 89 miljoen

(Beursgenoteerde bedrijven met Bitcoin in hun portfolio)


Bitcoin wordt gezien als de hedge tegen inflatie vanwege het beperkte aanbod, welke niet wordt beïnvloed door de prijs maar door een voorgeprogrammeerde formule.


Dan is er nog Grayscale, de investeringsmaatschappij die door veel institutionele beleggers wordt gebruikt om gemakkelijk te investeren in Bitcoin, Ethereum en andere cryptovaluta’s. Het bedrijf heeft in 2020 de assets under management zien groeien van $2 miljard naar $25 miljard. Het Bitcoin fonds van Grayscale bezit momenteel zo’n drie procent van alle BTC momenteel in omloop. In december 2020 heeft Grayscale 72.950 BTC gekocht, in diezelfde periode zijn er zo’n 28.112 BTC toegevoegd aan de circulatie. Oftewel, Grayscale alleen al koopt bijna drie keer zoveel Bitcoin (BTC) als er door miners worden geleverd. 


De ongekende groei van de marktomvang van cryptovaluta en de zeer sterk gestegen vraag vanuit beleggers wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Naast dat grote gerespecteerde investeerders en analisten verwachten dat de koers van Bitcoin nog door zal stijgen tot ver boven de $100.000 vanwege het gelimiteerde aantal BTC’s wat beschikbaar is en zal zijn, spelen er ook veel macro-economische factoren een rol. De wereldwijde ‘geld printprogramma’s’ van de monetaire autoriteiten (ECB, FED, BOJ, SNB), die zijn ingezet om de pijn van de coronacrisis te verzachten is daar één van. Onderzoek van het blad Forbes wijst uit dat deze opkoopprogramma’s ook gebruikt worden om crypto’s te kopen. Onvrede, afkeer en angst voor het huidige “experimentele” monetaire beleid,  liggen niet alleen aan de oorsprong van deze crypto markt, maar zorgen nu ook voor een verdere groei en adoptie. 


De markt is in rap tempo volwassen geworden en bereikt daarmee het grote publiek.


Interview met de broers Nick & Luc Smits van Oyen, oprichters van Coinmerce

Hoe zijn jullie begonnen?

“Wij zijn Coinmerce in 2017 gestart vanuit de gedachte om het voor iedereen mogelijk te maken te investeren in de technologie van morgen, zonder te schikken op het gebied van veiligheid. De afgelopen jaren zijn wij hard gegroeid in heel Europa, maar vooral in de afgelopen twaalf maanden gaat het enorm hard door de alsmaar stijgende vraag naar cryptovaluta.”


Waarom Coinmerce?

“Ons doel is om het investeren in cryptovaluta toegankelijk, veilig en begrijpelijk te maken voor iedereen. Binnen een paar minuten open je bij ons een account en kan je direct Bitcoin en andere cryptovaluta kopen. Daarnaast hebben we als eerste ‘all-in-one platform’ de felbegeerde registratie (aanbieders cryptodiensten) mogen ontvangen van De Nederlandsche Bank. Een waardering voor ons werk, waar wij trots op zijn.”


“Naast het kopen, verkopen en opslaan van cryptovaluta, onderscheiden wij ons ook met verschillende aanvullende diensten, zoals het smart order algoritme. Met dit algoritme zoeken we constant de beste koersen op verschillende verbonden exchanges en wijzen zo efficiënt orders toe. Dankzij dit algoritme worden we al sinds maart 2019 maand na maand benoemd als Best Deal Broker door Coincompare.eu (vergelijkingswebsite welke prijzen vergelijkt van 16 platformen).”


Wat zijn jullie toekomstplannen?

“We blijven net zo hard innoveren, als we groeien! Naast het constant verbeteren van ons platform zijn we ook bezig met een sterke uitbreiding van onze diensten rondom cryptovaluta. Er komen elke dag weer nieuwe mogelijkheden bij, waar wij gelijk mee aan de slag gaan!”


Ontvang gratis €50 aan Bitcoin
Speciaal voor lezers van ANALYSE. hebben wij een gelimiteerde welkomstbonus: voor de eerste 200 nieuwe klanten hebben wij ieder €50 aan Bitcoin klaar staan in hun digitale wallet. 


Delen

Journalist

Related articles