European Media Partner

Installatiemonteur op elektrische bakfiets naar Amsterdamse klant

Geen kabaal, geen uitlaatgassen, geen files, geen parkeerprobleem en geen parkeerkosten. Dat zijn de voordelen van de elektrische bakfietsen waarmee installateur Feenstra de klanten in Amsterdam bezoekt. Woordvoerder Mirjam Visser en servicemanager regio Amsterdam Patrick de Bock geven tekst en uitleg. “Minder busjes betekent minder CO2-uitstoot en een grotere leefbaarheid in de stad.”

Als je mensen adviseert over duurzaamheid, CO2-neutraal wonen en energie besparen, dan moet je zelf het goede voorbeeld geven, zegt Mirjam Visser. “We hebben alle activiteiten van ons bedrijf onder de loep genomen. Wat kan er beter? Wat kunnen wij doen om schoner, zuiniger en duurzamer te werken? Toen bleek dat 80% van onze eigen CO2-uitstoot afkomstig is van ons wagenpark. Daar was dus winst te behalen.” Het streven naar duurzame mobiliteit resulteerde in 2018 in de introductie van elektrische bussen en recentelijk in elektrische bakfietsen. Na een eerdere proef in Utrecht fietsen in Amsterdam nu de eerste Feenstra-monteurs op elektrische bakfietsen voor service en onderhoud van klant naar klant.  


Patrick de Bock: “We bekijken nog welke soort bakfiets het beste past bij het soort werk dat een specifieke monteur uitvoert. Een installatiemonteur heeft andere behoeften dan een servicemonteur of een monteur beveiliging. Zeker in gemeenten die in 2025 ‘zero emissie zones’ kennen is elektrisch vervoer voor ons noodzakelijk. Maar dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van de serviceverlening aan de klant of de productiviteit en veiligheid van onze vakmensen. Tot nu toe is dat gelukkig ook niet het geval.” Door de samenwerking met de leverancier kan de monteur zijn fiets aan het einde van de werkdag in de stad achterlaten. De bakfietsen worden ’s nachts automatisch bevoorraad. De leverancier verzorgt tevens het onderhoud aan de fietsen. Ook bij pech onderweg. 


De monteurs die met de bakfiets op pad gaan zijn enthousiast over hun nieuwe vervoermiddel, vertelt Mirjam Visser. “Om in de stad van a naar b te komen, ben je met de bestelbus veel langer bezig dan met de bakfiets. En als je in autovrije gebieden je klant wilt bereiken, dan moet je de bus parkeren op een afstand van vijf tot tien minuten lopen. Heel onhandig. Als je dan een onderdeeltje in de auto hebt laten liggen, dan ben je onnodig veel tijd kwijt. Met de bakfiets heb je die problemen niet. En het is nog gezond ook om te fietsen.” Het bedrijf is ook op andere manieren met duurzaamheid bezig. Zo wordt in het hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost geen aardgas meer gebruikt (met uitzondering van de opleidingsruimtes, waar monteurs worden getraind in het plaatsen en onderhouden van cv-ketels). 


En de klant, wat vindt die ervan? “Ze zijn het niet gewend dat de monteur met een bakfiets komt voorrijden”, stelt De Bock. “Maar ze reageren zonder uitzondering positief. ‘Goed dat jullie dit doen, die stinkende auto’s horen ook helemaal niet in de binnenstad’, zei een mevrouw in de Jordaan. “Mooi is ook de reactie van een paar oudere monteurs. Die zijn hun werkzame leven ooit als fietsende monteurs begonnen. Ze vinden het heel grappig dat ze hun carrière ook weer op de fiets afsluiten.”

Delen

Journalist

Henk Dilling

Related articles