European Media Partner

Innoveren is vooral hard werken

De toekomst voorspel je niet, die maak je samen. Tenminste, zolang niet iedereen alsmaar hetzelfde doet, want in dat geval verandert er niets. En juist verandering is zo hard nodig, toch zeker in de gezondheidszorg. Dat bewustzijn groeit, maar er is zeker nog een weg te gaan.  

De komende decennia neemt het aantal kwetsbare ouderen toe en daarmee ontstaat er een toenemende vraag naar hoogwaardige en complexe zorg. Terwijl er nu al sprake is van krapte op de arbeidsmarkt en het potentieel aan gekwalificeerde zorgprofessionals eerder nog zal afnemen. Dat schreeuwt om slimme oplossingen. 


Als samenleving, maar ook als sector, kunnen we ons onmogelijk neerleggen bij een doemscenario waarin een kwalitatief goede gezondheidszorg in ons land niet langer behapbaar is, ook niet financieel. Niets doen is geen optie. We moeten met z’n allen in beweging komen en wel nu. Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt.


Bij de zorginstelling waarvan ik sinds 2017 de bestuurder ben, maar ook bij tal van andere zorgorganisaties is de toekomst van de ouderenzorg allang begonnen. Gelukkig maar. Als bestuurslid van branchevereniging ActiZ zou ik dan ook willen zeggen: vergeet de klassieke spruitjeslucht die zo lang aan onze sector kleefde, want ouderenzorg anno nu is veel hipper dan u misschien denkt. 


Om de noodzakelijke veranderingen in de langdurige zorg te versnellen, zijn meer pioniers nodig die onderkennen dat het anders moet. Die in het spoor van de koplopers, vindingrijk en vastberaden, op zoek gaan naar dingen die er nog niet zijn. Bij wie medewerkers in een inspirerende werkomgeving worden uitgedaagd om vanuit hun eigen deskundigheid steeds weer de vraag te stellen: ‘Kan dat anders, kan dat beter?’


Het zijn die pioniers die doelbewust de luiken van hun organisatie openzetten en nadrukkelijk de samenwerking zoeken. Met wetenschappers en kennisinstituten, met het bedrijfsleven maar zeker ook met andere organisaties binnen de eigen sector. We staan tenslotte voor dezelfde uitdaging en moeten voorkomen dat iedereen afzonderlijk het wiel uitvindt. Een nieuwe technologie die in Bergen op Zoom zijn nut bewijst, werkt ook in Leeuwarden of in Apeldoorn. Samen kom je verder. 


Innovaties komen niet vanzelf, daar moet je hard voor werken. Wat helpt is een frisse blik: kijk anders naar hetzelfde. Geef ruim baan aan jong talent of daag veelbelovende startups uit om met de inzet van moderne eHealth-toepassingen zowel de kwaliteit van zorg te verbeteren als het werk van de zorgprofessionals te verlichten en te vergemakkelijken. Als we vervolgens kans zien om de tijdwinst die dat oplevert te verzilveren, kunnen we meer met minder.  


In deze themacampagne treft u tal van interessante initiatieven die mogelijk bijdragen aan het toekomstbestendig maken van onze gezondheidszorg. Groot en klein, van kansrijke gedachte tot baanbrekende technologie. Laat u inspireren en lanceer uzelf of uw organisatie richting de toekomst. Het is die toekomst die we samen maken.


Conny Helder, 

Bestuurslid branchevereniging ActiZ

Delen

Journalist

Related articles