European Media Partner

Innovaties op het gebied van artrose

Ingrid Meulenbelt, Professor moleculaire biologie van artrose


Wat is het probleem?

“Artrose is de meest prevalente chronische aandoening. Er zijn geen medicijnen aanwezig die het artrose proces kunnen vertragen, laat staan genezen, behalve gewrichtsvervangende operaties op latere leeftijd tegen hoge kosten. Artrose zorgt daarom voor grote economische en sociale lasten voor de maatschappij.”


Wat is de oplossing?

“Er is op dit moment veel aandacht voor regeneratieve geneeskunde, oftewel het herstellen van het weefsel bijvoorbeeld door stamcellen in de gewrichten te spuiten. Het probleem is dat stamcellen nog niet in staat zijn om kwalitatief hoogwaardig gewrichtskraakbeen te maken. Een andere richting in onderzoek is stamcellen in te spuiten die een anti-ontstekingsachtige reactie teweegbrengen. Dit verbetert het milieu zodat de al aanwezige cellen herstelwerkzaamheden kunnen uitvoeren.”


Welke rol spelen Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen?

“Er is een driehoek tussen celbiologie, technische ontwikkelingen en het bedrijfsleven. We hebben technologie nodig voor nieuwe materialen, de celbiologie om het juiste kraakbeen uit stamcellen te maken en het bedrijfsleven om proces te kunne opschalen. Wat op dit moment goed werkt is Health Holland. Omdat health een van de topsectoren is, komt daaruit geld beschikbaar voor dergelijke driehoek projecten. Ook zijn we betrokken bij RegMed XB, waarbij gezondheidsinstellingen, onderzoekers, overheid en het bedrijfsleven samenkomen.”

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles