European Media Partner

Innovatie staat bij OMRON centraal

OMRON Industrial Automation is er voor en door de industrie. Niet alleen maken zij producten, maar leveren zij ook oplossingen voor de industrie. Het van oorsprong Japans bedrijf behoort tot de  meest innovatieve bedrijven van de wereld, met maar liefst 10.000 patenten. OMRON biedt een totaal oplossing aan de industrie met speciale aandacht voor innovatie, automatisatie en robotisering. 

“Van ontwikkeling tot aan distributie van een product, OMRON kan voor het gehele proces zorgen”, vertelt Fernando Vaquerizo Obispo, European Fixed and Cobots Product Marketing Manager bij OMRON. “OMRON geeft een flexibele oplossing voor de steeds veranderde vraag van de markt. Wij leveren niet alleen producten voor klanten, zoals fabrieken, maar we maken ook de producten zelf. En dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee, want de markt veranderd heel snel.”

Het proces van wens naar product moet dus sneller, gaat Vaquerizo Obispo verder. “Dat betekent dat je gaat kijken naar waar het sneller kan. OMRON werkt dan ook met de meest innovatieve en geautomatiseerde processen en robots. Door middel van automatisatie en het gebruik van robots en cobots (samenwerking tussen mens en robot) maken we het productieproces efficiënter. Bedrijven moeten hun processen automatiseren en robotiseren om te kunnen blijven concurreren in een industrie die snel veranderd.”

En ze moeten zich meer dan ooit realiseren voor welke uitdagingen zij staan, aldus Vaquerizo Obispo. “En zich afvragen hoe zij hier mee kunnen omgaan, bijvoorbeeld met robots of cobots. Zeker voor kleine bedrijven kan een investering in een cobot een grote afweging zijn, maar als dit hun productieproces versneld en zorgt voor een kwaliteitsverbetering kan dit op termijn veel opleveren.”

“We kunnen niet om de automatisering en robotisering van processen heen. Betekent dit ook dat er velen banen van mensen verloren zullen gaan, is een vraag die ik veel met klanten bespreek. Ten tijde van de industriële revolutie klaagden de mensen over de auto’s die de paarden vervingen. Van het voeren van paarden hadden zij nu ineens een benzinestation nodig voor hun auto. Deze transitie verliep op een natuurlijk manier en dat zal nu ook weer het geval zijn. Voor veel bedrijven zal innoveren de enige optie zijn om te overleven.” 

“Er wordt, in de toekomst, een grote personeelsschaarste verwacht. Taken die zich constant herhalen kunnen een gevaar met zich meebrengen en vragen om een grotere inspanning.”, vertelt Rob Verbeek, Manager Marketing Benelux bij OMRON. “Door de inzet van robotica geef je de werknemer de mogelijkheid zich te ontwikkelen en in te zetten in creatievere banen”, vervolgt Verbeek. “Van honderd man naar vijftig man personeel betekent minder arbeidskosten, maar vergt tegelijkertijd ook kennis van de vijftig man om te kunnen werken met robots”, gaat Vaquerizo Obispo verder. “Er vallen dus banen weg, maar zullen tegelijkertijd ook veranderen in de industrie. Veilig kunnen samenwerken tussen mens en robot is nodig om te kunnen blijven innoveren. Het is aan ons de taak om de robots op een gemakkelijke manier te introduceren, zodat iedereen klant en eindgebruiker hiervan kan profiteren.”


Veilig, flexibel en efficiënt geautomatiseerd lassen met AWL-Techniek en OMRON 


“Klaar zijn voor de toekomst is het spel tussen datgeen wat niet zal veranderen en hetgeen wat nog niet zichtbaar is. Het is de kracht om met een hogere productiviteit uit deze crisis te komen”, aldus Thomas Modderkolk, Business Development manager bij AWL. “Een sterke verbinding zoeken met globale partners is daarbij cruciaal.”

AWL en OMRON hebben daarom de handen ineengeslagen en de eerste echte volwassen oplossing in de markt voor cobot lassen geïntroduceerd: Qube. Er is namelijk een groot tekort aan lasexpertise in de industrie. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar flexibele en veilige lasmachines die ook geschikt zijn voor kleinere series. AWL, gespecialiseerd in lasertoepassingen en robotisering, en OMRON, wereldwijd marktleider op het gebied van industriële automatisering, maken het met hun Qube -cobot lascel- mogelijk voor bedrijven om geautomatiseerd kleine series te lassen met korte omsteltijden en stelt mens en machine in staat om op een veilige manier met elkaar samen te werken.

“De vergrijzing neemt toe, ook in de lasindustrie”, vertelt Arjen Vos, Global Director & Strategy Development bij AWL. “Om de kennis niet verloren te laten gaan was de ideale oplossing een cobot die menselijke handelingen kon overnemen. Slimme software zorgt ervoor dat kennis opgeslagen wordt in het systeem en daarmee repetitieve werkzaamheden kwalitatief uitvoert. Qube doet dit.”  

‘’De markt is onzeker’’, gaat Vos verder. Waar vroeger in de automobielindustrie elke zeven jaar een nieuwe auto op de markt werd gebracht, en daarmee ook de productiemachines vervangen dienden te worden, gaat dat nu anders. “De markt vraagt om sneller en flexibeler schakelen, meer partnerschap en inspelen op hetgeen we nog niet zien.” AWL acteert daarin als machinebouwer proactief. “Een machine die voor product A wordt gebruikt moet misschien later kunnen worden ingezet voor product B. Qube, met de geïntegreerde cobot, maakt deze strategie mogelijk, waarbij veiligheid te allen tijde wordt gegarandeerd. AWL en OMRON brengen het veilig, efficiënt en flexibel lassen door een cobot daarmee naar een hoger, volwassen niveau.”  


“Met OMRON reageren wij proactief en wachten we niet af” 

MDE Automation is een machinebouwer in de breedste zin van het woord. Zij bouwen machines, geheel in eigen huis, voor onder andere de levensmiddelenindustrie en groen sector met vaak hightech oplossingen, waarbij de integratie van camera’s, robots, big data en AI hen niet vreemd is. 

“Van A tot Z kunnen wij een productielijn verzorgen”, vertelt Edwin Denissen, Managing Director van MDE Automation. “De wereld van industriële automatisering is continu in verandering. Zo zijn wij nu voor een klant bezig, het bedrijf is nog geen 7 kilometer verderop gevestigd, met een volautomatische machine om witlof te wegen, te sorteren en te verpakken. Ook voor de champignons hebben wij zo’n soort gelijke machine gebouwd. Waar je normaal veel handen nodig had om de champignons allemaal goed te verpakken, doet één machine nu al het werk.”

“Hiervoor werken wij samen met OMRON. Niet alleen zijn zij in staat om het hele assortiment van input, logic en output te leveren, de nauwe samenwerking zorgt er ook voor dat we tot aan R&D betrokken zijn bij de productontwikkeling. Zo zijn wij in staat om onze machines altijd te voorzien van de laatste technologie en lopen we dus samen voorop in deze snel veranderende markt.”

“Recent hebben wij een product kunnen ontwikkelen, de MoMa (Mobile Manipulator), een zelfrijdend voertuig. Dit is een combinatie tussen een AMR en een cobot die met een grijper dingen kan pakken, meenemen en weer kan afgeven. Het voordeel van deze applicatie is dat we een flexibele automatisering, de robotarm en grijper, op een veilige manier mobiel maken. Hiermee zijn we in staat om automatiseringen of productielijnen op een flexibele en schaalbare methode te koppelen. Een typisch voorbeeld van proactief reageren op waar de markt naar toe gaat.”
Delen

Journalist

Related articles