European Media Partner

Innovatie in de offshore sector

In de offshore sector wordt momenteel volop geïnnoveerd. Zaken als de energie-transitie en de noodzaak van een kleinere ecologische voetafdruk (environmental footprint)  vragen om aanpassingen.

“Allereerst ligt er een grote focus op efficiency in de sector”, vertelt Jelte Kymmell, managing director en founder van Mocean Offshore, en genomineerde voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2020. “We zijn bezig de kernprocessen van offshore operaties te veranderen door middel van software (zoals MO4). De meeste bedrijven voeren hun offshore operaties al jaren op dezelfde manier uit, maar door hun kernprocessen aan te pakken kunnen ze meer en veiliger werken.”


Aan de andere kant staat ook de energietransitie in de offshore sector centraal. “Hoe kunnen we op een efficiënte wijze energie uit de zee halen zonder een negatieve impact te hebben? Daarbij onderzoeken we bijvoorbeeld hoe we energie kunnen halen uit golven, getijde stroming, temperatuurverschillen of het verschil in zoutgehaltes. Dit soort innovaties zijn van groot belang om de klimaatverandering tegen te gaan.”


Een laatste trend die Kymmell signaleert is dat er gewerkt wordt met delfstoffen uit zee. “Zo werken we momenteel samen met een bedrijf dat aan deep sea mining doet. Hierbij worden delfstoffen van de zeebodem gehaald, tot een diepte van wel 5000 meter. Tot voorkort waren er nog nooit activiteiten door de mensheid uitgevoerd op meer dan ongeveer 2500m. Een grote stap voorwaarts  waardoor we in de toekomst minder afhankelijk hoeven te zijn van het buitenland.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles