European Media Partner

Identificatie noodzakelijk om producten te verkopen

Producten zijn opgebouwd uit een hele hoop verschillende data die van groot belang zijn voor consumenten, wetgevers en ketenpartners. Waar is het product geproduceerd? Welke grondstoffen zitten erin? Transparantie omtrent deze informatie is noodzakelijk om duurzamer, efficiënter en meer klantgericht te werk te gaan.

Neem allereerst bijvoorbeeld de consumentenkant. “Er wordt steeds meer online gekocht”, vertelt Mirjam Karmiggelt, CEO bij GS1 Nederland. “Als de informatie over het product niet klopt of niet volledig is, zal de consument zijn gekochte product terugsturen of haakt deze al af voor hij überhaupt tot aankoop overgaat. Bovendien doen mensen steeds bewuster aankopen. Ze willen weten of iets verantwoord geproduceerd is of niet. Als je dat niet vastlegt, loop je simpelweg verkoop mis.”


Daarnaast draagt identificatie ook bij aan de efficiëntie in, en daarmee de verduurzaming van onze ketens, stelt Karmiggelt. “Het zorgt dat je zo min mogelijk producten gebruikt, je zoveel mogelijk hergebruikt en je zo weinig mogelijk weggooit. Als je je data op orde hebt kan je weggooien in de keten tegengaan omdat je alle stappen goed kunt volgen en je ook betere producten kunt produceren. Daarnaast is het ook zo dat je goed moet weten op welke manier een product is opgebouwd, wil je dat product kunnen recyclen aan het einde van de levenscyclus.”


Het belang hiervan moet echt nog doordringen tot het DNA van retailers, producenten en de gehele keten daartussen, stelt Karmiggelt. “Zij moeten het digitaal aanmaken van producten niet meer als gedoe zien, maar juist beseffen dat transparantie omtrent data toegevoegde waarde oplevert. Dat betekent natuurlijk niet dat je je ‘geheime recept’ moet delen, maar wel dat je het moet kunnen delen als er bijvoorbeeld vragen zijn omtrent de veiligheid van je product. Anders kan het zomaar zijn dat je je product straks niet eens meer mag verkopen.”


Uiteindelijk leidt het transparant zijn over je producten ook echt tot toegevoegde waarde en betere verkoop. “Uit onderzoek in samenwerking met McKinsey bleek dat het op orde hebben en delen van je data lijdt tot vijf tot tien procent verbeterde vindbaarheid, waaruit weer twee tot drie procent meer verkoop volgt. En daarnaast kregen bedrijven vijf tot tien procent minder retourzendingen. Tel daar nog bij op dat je simpelweg moet voldoen aan de wetgeving die transparantie verplicht maakt in het kader van de verduurzaming en veiligheid. Doe je het niet, dan mag en kan je je product straks simpelweg niet meer verkopen.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles