European Media Partner
Edwin Klumper, Oprichter iClusion & Pieter Oostlander, Sociaal Impact Investeerder ADVERTENTIE

iClusion biedt kankeronderzoek in Nederland en België grotere en efficiëntere toegang tot ziekenhuizen en patiënten.

iClusion heeft een laagdrempelig, gestandaardiseerd en geautomatiseerd internetplatform ontwikkeld om ziekenhuizen, farma en biotech bedrijven en patiënten snel bij elkaar samen te brengen. Het digitale platform Trial Eye biedt de mogelijkheid om studies in een netwerk van ziekenhuizen, snel en contactloos te activeren, wat zeker in deze coronatijden een groot voordeel is. Het doel is om hiermee de toegankelijkheid te vergroten voor patiënten om deel te nemen aan onderzoek naar nieuwe medicijnen en behandelingen, zowel voor de uitbehandelde patiënt op zoek naar een nieuw medicijn, als de patiënt die meedoet in een studie waarbij de standaardbehandeling wordt vergeleken met een potentieel nog betere behandeling. Het uitgangspunt hierbij is dat de patiënt en behandelend arts samen eenvoudig en snel geschikt onderzoek kunnen vinden en onafhankelijk kunnen besluiten hieraan deel te nemen.

“Trial Eye is uit vraag van de markt ontstaan”, vertelt Edwin Klumper, oprichter iClusion. “Ikzelf ben dertig jaar lang werkzaam geweest in de geneesmiddelenindustrie en de ontwikkeling van kankerbehandelingen. En regelmatig werd ik benaderd vanuit mijn netwerk of door een kennis die iemand kende met kanker en advies vroeg of hij of zij op de goede weg was voor een experimentele behandeling. Ik werd vaak benaderd als de standaardbehandeling niet meer werkte en een (onbekend) experimenteel onderzoek naar een nieuw medicijn de enige mogelijkheid was. Ik besloot daarop actie te ondernemen zodat vooral de patiënt de experimentele behandelingen beter weet te vinden en daar ook sneller toegang tot kan krijgen.” 


Snelheid en efficiëntie 

“Er is namelijk nog een enorme efficiëntie slag te slaan wat betreft de deelname van patiënten aan experimentele kankerbehandelingen”, gaat Klumper verder. “Het is een tijdrovende klus om patiënten te koppelen aan het juiste onderzoek. In de praktijk duurt het ten eerste al zes tot twaalf maanden voordat alle papieren in orde zijn en ziekenhuizen en patiënten überhaupt mee kunnen doen aan een bepaald klinisch onderzoek naar een innovatief geneesmiddel. Deze standaardprocedures zijn wettelijk verplicht en belangrijk om de patiënt te beschermen maar werken wel de vertragende bureaucratie in de hand, waardoor ook de transparantie en het overzicht verdwijnt. Die procedures standaardiseren en digitaliseren wij binnen Trial Eye. Een flinke klus maar door dit intensieve voorwerk kunnen we de doorlooptijd van zes tot twaalf maanden terugbrengen naar één maand. Zo kunnen wij het onderzoek in veel meer ziekenhuizen sneller initiëren, veel meer patiënten, veel sneller kunnen meedoen aan experimentele behandelingen met hopelijk een gunstig effect, en misschien zelfs genezing.”


“De afgelopen jaren zijn medicijnen steeds specifieker geworden”, aldus Klumper. “Hierdoor is het type patiënten dat mag deelnemen aan experimentele behandelingen ook specifieker, moeilijker te vinden en daarmee meer gelimiteerd geworden. Met Trial Eye zorgen wij ervoor dat niet alleen patiënten sneller worden toegelaten tot het experimentele onderzoek, maar zorgen wij ook voor meer efficiëntie aan de kant van de farma- en biotechbedrijven. Ons platform is gratis beschikbaar voor de ziekenhuizen en patiënten, zij zijn immers onmisbaar om geneesmiddelen te kunnen onderzoeken en op de markt te brengen.  Bedrijven die onderzoek doen naar experimentele behandelingen betalen een klein deel van het totale onderzoeksbudget aan ons. Dan worden de bestaande gelden voor onderzoek namelijk efficiënter ingezet, waardoor ziekenhuizen sneller kunnen starten met de experimentele behandelingen en patiënten hier sneller terechtkomen. De farmaceutische bedrijven winnen kostbare tijd in het dure patient-gebonden onderzoek dat nodig is om een uiteindelijk een vergunning te krijgen.  De medicijnen van morgen komen dan eerder op de markt en zijn eerder beschikbaar voor de patiënt van morgen. 


De mondiale biotech industrie is de kraamkamer van nieuwe therapieën.  Door in Nederland patiëntgebonden onderzoek te versnellen met behulp van Trial Eye willen wij meer biotechbedrijven aantrekken om studies in Nederland uit te voeren die nu niet actief zijn in Nederland. Hopelijk kunnen wij zo in samenwerking met de ziekenhuizen het aanbod aan nieuwe experimentele behandelingen vergroten waar oncologen en hun patienten van kunnen profiteren. ”


Impact Financiering 

Klumper: “Door onder andere het geld van INZET hebben we het platform kunnen opschalen.” INZET is een investeringsfonds, maar wel een bijzonder investeringsfonds voor ondernemingen dat met zorginnovaties een positieve bijdrage levert aan de levenskwaliteit van zorgbehoevenden, vertelt Pieter Oostlander, Sociaal Impact Investeerder. “Ons hoofddoel is om maximale maatschappelijke impact te creëren, niet om maximaal geld te verdienen. Met geld willen de investeerders vooral maatschappelijke waarde terugzien, naast een redelijk financieel rendement. De fondsmanagers zoeken investeringsmogelijkheden die aan bepaalde criteria moeten voldoen en vervolgens begeleiden we bedrijven waarin geïnvesteerd is. iClusion benaderde ons zelf en dat bleek een goede match te zijn. Inmiddels zijn we ook op een bedrijfsmatige manier betrokken, helpen we de onderneming om haar maatschappelijke toegevoegde waarde te meten en denken we onder andere mee over het businessplan en strategieën.” “En dat wordt zeer gewaardeerd”, vult Klumper aan. “Niet alleen voor het financiële plaatje, maar ook het netwerk en de ervaring van INZET komen goed van pas.”


Heyleys.nl

Het publieke platform Heyleys is een database voor patiënten waarin zij zelf kunnen zoeken naar onderzoeken die lopen en die voor hen van toepassing zouden kunnen zijn. Klumper: “We hebben de database die we hebben opgebouwd voor artsen, ook op een toegankelijke manier beschikbaar gemaakt voor patiënten en naasten zodat zijzelf kunnen zoeken naar mogelijke studies en deze informatie kunnen meenemen naar hun behandelend arts. Indirect brengt dit meer mensen sneller op de juiste plek. In de praktijk zag ik zelf al veel patiënten en naasten van patiënten die op zoek gingen naar studies van experimentele behandelingen wanneer zij uitbehandeld waren, maar er waren geen goede complete makkelijk leesbare bronnen. Heyleys is compleet, up-to-date, betrouwbaar en geschreven in duidelijke taal zonder moeilijke medische termen.”


Toekomst

Mijn droom is om patiënten dezelfde toegang te geven tot experimentele behandelingen als tot standaardbehandelingen, besluit Klumper. “Nederland heeft een fantastisch gezondheidssysteem toegankelijk voor alle inwoners en daar mogen we best trots op zijn. Maar er valt nog een grote slag te slaan in de experimentele kankerbehandelingen. Met onze platformen Trial Eye en Heyleys wil ik wereldwijd patiënten sneller toegang geven tot de juiste experimentele behandeling. Niet alleen in de strijd tegen kanker, maar ook tegen andere ernstige ziektes waar nog een dringende behoefte is aan betere behandelingen, om zo meer patiënten een snelle en effectievere behandeling te kunnen bieden.”

Delen

Journalist

Related articles