European Media Partner

Hou je woning veilig

In 2020 was het aantal door de politie geregistreerde misdrijven twee procent lager dan een jaar eerder, zo meldt het CBS. Bij woninginbraak zagen we zelfs een daling van 23 procent. Het is aannemelijk dat dit te maken had met het feit dat we vaker thuis waren. Nu de samenleving langzamerhand weer open gaat, is de kans dus ook aanwezig dat de criminaliteit weer toeneemt. Hoe zorg je ervoor dat er in jouw huis niet ingebroken wordt?

Landelijk zijn er op dit moment zo’n 300 inbraken per week, zo blijkt uit cijfers van de Inbraakbarometer van Interpolis. De verwachting is echter dat dat de komende maanden zal verdubbelen in verband met de aangekondigde versoepelingen. Daarom is het belangrijk om juist nu extra stil te staan bij de beveiliging van je huis.


Dat begint bij de basis, zo valt op te merken uit de overheidscampagne Maak het ze niet te makkelijk. Laat als je het huis verlaat een lichtje aan, doe je ramen dicht en draai de deur op slot. En gebruik daarvoor dan ook hang- en sluitwerk dat is goedgekeurd door het PKVW. Dat geldt voor de woning zelf, maar natuurlijk ook voor het tuinhek en de schuur, want ook daar wil je inbrekers geen kans geven. Als je dit goed regelt, ben je vaak al een heel eind op de goede weg. Voor komen indringers namelijk binnen via ramen en deuren die open staan, of breken zij simpele sloten open met een schroevendraaier of koevoet.


Er zijn tegenwoordig ook een hoop technologische oplossingen die je kunnen helpen je huis te beveiligen. Vroeger was dit alleen iets voor de grote villa’s, maar met de opkomst van de smart home toepassingen is dit steeds toegankelijker geworden. Echter, zo stellen de experts, een alarmsysteem heeft niet altijd meerwaarde. De melding die afgegeven wordt doet er vaak lang over om daadwerkelijk de meldkamer te bereiken. Het duurt dan nog zo’n tien minuten voor er iemand bij de woning is. Dan is er nog genoeg tijd om iets te stelen.


Belangrijker is dus dat je zorgt dat mensen je woning niet zomaar binnen kunnen komen, en dat geldt ook als je in je woning aanwezig bent. Slimme deurbellen zijn hierin een nuttige toevoeging aan je woning. Je kunt met een deurbel met camera altijd zien wie er voor de deur staat, ook als je zelf niet in huis aanwezig bent, zo vermeldt Smarthomeweb.nl. Een ongenode gast laat je simpelweg niet binnen. Daarnaast kan je via deze deurbellen ook de tuin inkijken en soms zelfs specifieke activiteitengebieden instellen waarmee je een automatische notificatie krijgt als er iets beweegt in de tuin. Ook een simpele intercom kan hierin prettig zijn, omdat je kunt spreken met de persoon die aan de deur staat. Dat vergroot het gevoel van veiligheid en houdt indringers buiten de deur.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles