European Media Partner

Hou je eiwitinname op peil

Voor ouderen kan het soms lastig zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Door ziekten, beperkingen of bijwerkingen van medicijnen kunnen zij vaak minder goed kauwen of slikken of hebben ze last van een verminderde eetlust. Vooral aan eiwitten hebben ouderen vaak een tekort.

Wanneer je ouder wordt, raakt de balans tussen spiereiwitsynthese en de afbraak van spiereiwit verstoord, zo stelt het Voedingscentrum in hun factsheet Ouderen en voeding. Dat zorgt ervoor dat spiermassa verloren gaat. Om dit te voorkomen zijn spierversterkende activiteiten en het innemen van genoeg eiwitten van groot belang. Lichamelijke activiteit met weerstand, oftewel het doen van krachtsport, is hiervoor noodzakelijk, omdat dit de eiwitsynthese stimuleert. Maar zonder de gelijktijdige inname van eiwitten blijft de balans negatief en zal er dus spiermassa verloren gaan. Zorg daarom dat je genoeg producten met eiwitten, zoals vlees, vis, peulvruchten en noten, tot je neemt.


Doe je dit niet, dan kan je dus spiermassa verliezen, wat er ook toe leidt dat het ziekteherstel minder spoedig verloopt en dat er meer en ernstiger complicaties op kunnen treden. Zorg dus dat je de inname van eiwitten op peil houdt.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles