European Media Partner

Hoog cortisolpeil schadelijk voor spieren

Wanneer men situaties van spanning ervaart, komt cortisol om de hoek kijken. Cortisol wordt in de wetenschap gezien als een stresshormoon, een stofje dat je aanmaakt als je gespannen bent. Hierdoor voel je je mentaal sterk, helder en gemotiveerd. Maar cortisol heeft ook een negatief effect als het te veel in je lichaam aanwezig is.

Te veel cortisol geeft je meer energie, waardoor je lichaam extreem actief is en ’s nachts niet kan rusten. Vermoeidheid en slapeloosheid zijn hierdoor een van de symptomen. Verder kun je plotselinge gewichtstoename, huidproblemen, een verstoring van het immuunsysteem, depressies en stemmingswisselingen ervaren. Daarnaast breekt er meer botweefsel af, waardoor je een grote kans hebt op blessures. En hoe vaker je dan sport, hoe groter de kans is dat je spieren scheuren.


Stoppen met cafeïne en je slaapcyclus verbeteren kunnen oplossingen zijn om je cortisolpeil te laten dalen. Daarnaast helpt regelmatige lichaamsbeweging, omdat de spiermassa wordt vergroot en je de overmatige energie verbrand. Ook is het aanbevolen om maaltijden met veel koolhydraten, eiwitten en vezels te eten om zo je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.  

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles