European Media Partner

Hoe staat het met ons seksleven?

3 vragen aan Wendy van Mourik, eigenaresse van De Paarse Keizerin


Nemen we nog wel genoeg de tijd voor seks?

“In een onderzoek onder Nederlandse stellen met een lange relatie scoorde het seksleven gemiddeld een zesje. Dat is niet erg veel, maar uit datzelfde onderzoek bleek ook dat er grote verschillen zaten in de uitgedeelde cijfers. Er waren stellen die hun seksleven een zware onvoldoende gaven, maar er waren ook stellen die hun seksleven een negen of tien gaven. Het verschil was dat zij er moeite en tijd in staken om hun seksleven boeiend en gevarieerd te houden.”


Wat zijn de meest voorkomende oorzaken voor een ‘ingekakt’ en ‘passieloos’ seksleven?

“Vaste rollen en gewoonten zijn de meest beruchte passie killers. In het begin van een relatie ontwikkel je samen vaak een bepaalde manier om de liefde met elkaar te bedrijven en elkaar te bevredigen. Ongemerkt en onbedoeld wordt deze routine in de loop van de tijd eindeloos herhaald. Dat kan heerlijk zijn, maar na jaren van herhaling gaat de spanning en opwinding er wel vanaf. Te veel van hetzelfde kan je uiteindelijk zelfs gaan tegenstaan.”


Hoe kun je de spanning in je seksleven weer terugbrengen?

“Allereerst moet je er samen tijd voor vrijmaken. Zet seks gewoon in de agenda en zorg dat je samen ongestoord de tijd hebt. Dat klinkt niet meteen romantisch, maar het werkt wel. Durf ook vaste routines los te laten en nieuwe ideeën te bedenken en uit te proberen. Laat je niet meteen ontmoedigen en geef niet te snel op als iets nieuws niet meteen fantastisch is. Vaak moet het onnatuurlijke er eerst af. Dus gaat het niet zoals je had gedacht of gefantaseerd? Lach er samen om. Ook dat zorgt voor een nieuwe intimiteit tussen jullie. Vernieuwing betekent trouwens niet dat je je seksleven meteen radicaal moet omgooien. Het gaat om kleine stapjes, leg de lat niet te hoog. Slecht ook de barrière om speeltjes te gebruiken. Er zijn tegenwoordig heel veel mooie, stijlvolle en leuke speeltjes voor samen die het liefdesleven kunnen verrijken en die gegarandeerd de spanning weer terugbrengen.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles