European Media Partner

Hoe kies je de juiste bestelwagen?

Begin 2020 telde Nederland volgens het CBS bijna 940 duizend bestelauto’s. In vergelijking met vijf jaar eerder is dit een stijging van vijftien procent. Het grootste deel van deze wagens is eigendom van bedrijven, waaronder ook eenmanszaken. In de cijfers is terug te zien dat de meerderheid van de ondernemers met bestelauto’s behoren tot het middensegment.

Met een bestelbus rijd je als ondernemer met een zogeheten ‘grijs kenteken’. Je betaalt daarmee minder wegenbelasting dan wanneer je dezelfde wagen privé aan zou schaffen en de auto is BPM vrij, zo vermeldt de Belastingdienst. Ook zijn de meeste bestelbussen diesels, waardoor er ook bij de benzinepomp behoorlijk bespaard kan worden. Dit maakt de keuze voor een bedrijfswagen op naam van je onderneming vaak voordeliger. 


De keuze voor een bepaalde bedrijfswagen berust voor een groot deel op de behoeften van je bedrijf. Allereerst is het goed om stil te staan bij de grootte van de wagen. Bestelwagens kunnen worden onderverdeeld in drie grootteklassen: small, midsize en large. Middelgrote wagens worden het vaakst door zzp’ers aangeschaft, aldus Bestelauto Expo. Dit zijn de voertuigen met een leeggewicht tussen de 1.500 en 2.000 kilo. De gemiddelde laadcapaciteit bedraagt zo’n 1.200 kilo. Dit type voertuig wordt daarom veel ingezet in het middensegment, bijvoorbeeld in de bouw- en installatiebranche. Naast de grootte van de auto is het ook van belang dat je de juiste motorzwaarte en -lengte kiest en dat je nadenkt over het soort aandrijving dat je nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld veel met een zware aanhanger rijdt heeft je wagen achterwielaandrijving nodig. Veel dealers van bedrijfswagenmerken hebben speciale businessafdelingen die volledig gericht zijn op de verkoop van bestelwagens. Zij zijn hier specifiek in opgeleid en kunnen precies vertellen welke wagen het beste bij je organisatie past.


Ook is het bij de keuze van een merk bestelwagen belangrijk om na te gaan welk beleid zij hanteren bij pech en reparaties. Als je wagen namelijk een essentieel onderdeel van je bedrijf is, kan je je geen downtime veroorloven. Dealers die zich specifiek richten op bedrijfswagens kunnen vaak een vervangende wagen aanbieden die niet alleen dient als vervangend vervoer, maar ook genoeg ruimte biedt voor gereedschap en materialen. Zodat je als zzp’er gewoon door kan werken wanneer je wagen bij de garage staat. Dit is nog eens extra belangrijk als je niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland opereert.


Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat de bestelwagen je een stukje zekerheid biedt en dat je zeker weet dat je nooit voor onverwachte kosten komt te staan. Ga dus altijd een gesprek aan met de dealer om samen tot de juiste oplossing voor jouw bedrijf te komen.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles