European Media Partner

High technology als onderdeel van het gezin

Iedereen die thuis een stukje gras heeft is bekend met de grasmaaier. Lange tijd deden we dit met de hand of motorisch, met een loopmaaier of zitmaaier, maar tegenwoordig zien we dat robotisering ook op het gebied van grasmaaien aan terrein wint.

“We willen het allemaal makkelijker hebben”, stelt Chrétien Berger, manager power equipment department bij Honda Nederland. “We werken meer en vaak werken ook beide volwassenen in een gezin, dan heb je in het weekend geen zin om steeds dat grasveld te moeten maaien. Een tijdje geleden is daarom de robotmaaier geïntroduceerd. Een grasmaaier die volledig automatisch werkt en zo de gebruiker ontzorgd.”


De wereld stapt steeds meer over op elektrificatie, stelt Berger, en de robotmaaier past daar perfect bij. “Een robotmaaier werkt op elektriciteit en kan precies zo ingesteld worden als jij wilt. Via een app kun je precies instellen hoe jij je gazon wilt onderhouden en de robot neemt je al het werk uit handen. In principe maait de robot dan tussen bepaalde uren je gehele tuin, zonder dat jij daar omkijken naar hebt.”


Maar, levert dat dan geen gevaren op? Bijvoorbeeld als je kinderen hebt die ook in die tuin spelen. “Zeker niet”, stelt Berger. “Je kan de robotmaaier zo inzetten dat deze enkel tussen bepaalde uren het gras maait. Bijvoorbeeld ’s nachts, wanneer je gezin slaapt. Ook zit de grasmaaier vol technologie, waardoor deze automatisch stopt als er iets op zijn weg komt waar hij niet overheen kan. Er zijn zelfs al robotmaaiers met gps-technologie, waardoor je precies kunt zien waar je maaier op dat moment is. Handig als iemand bijvoorbeeld probeert de maaier te stelen. Het is een high technology oplossing, maar door het formaat is het net alsof je een beestje in je achtertuin hebt. De robotmaaier is voor veel mensen echt onderdeel van het gezin.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles