European Media Partner

Het winterseizoen ligt nu al voor de deur

Het nieuwe winterpretseizoen inluiden. Dat kan nu al. Niet in Nederland, maar wel op een rijafstand van circa een dag in Oostenrijk. Het Alpenland kent gebieden die gegarandeerd sneeuwzeker zijn van oktober tot mei. Niet alleen skigebieden openen hun liften en pisten, wie wil wandelen of fietsen in winterse omgeving komt net zo goed aan zijn trekken.

De overgang naar de late herfst in Nederland staat toch vooral in het teken van spannende afwachting. De vraag die in ieders hoofd speelt: wat voor winter staat er voor de deur? Want als we kijken naar de jaren die achter ons liggen, dan staat de periode rond de jaarwisseling toch vooral in het teken van nattigheid en stormweer. Met een beetje geluk krijgen we natte sneeuw, maar daarmee hebben we het dan weer gehad. Schaatsen uit het vet komt hoogste zelden voor, laat staan sneeuwpoppen bouwen.


Hoe anders is dat in Oostenrijk, op een afstand van misschien acht tot tien uur rijden. Ook zijn er ’s winters dagelijkse vluchten naar veel Oostenrijkse bestemmingen en rijden er nachttreinen. Nu al is de tijd aangebroken om zich voor te bereiden op een lange periode vol sneeuw- en winterpret. Het Alpenland kent honderden kilometers piste, waar families, amateurskiërs en professionals unieke ervaringen vol afwisseling kunnen beleven. Hoge bergen en verse sneeuw staan garant voor urenlang skipret, maar ook voor snowboarden, langlaufen, snowbiken, rodelen en sneeuwschoenwandelen. In de loop van de middag is het dan onherroepelijk tijd om te genieten van de après-ski, het lekkere eten en de gastvrijheid in de gezellige dorpen. Een wintervakantie in Oostenrijk is een belevenis voor het hele gezin, terwijl de sportieve eenling die zijn skiprestaties wil uitproberen op uitdagende pistes net zo goed aan zijn trekken komt.


Oostenrijk staat bekend als een skiland bij uitstek. Toch doe je daar het Midden-Europese land eigenlijk tekort mee. Oostenrijk is namelijk ook een wandelland bij uitstek. Zeker ook in de winter. Wie zijn zinnen heeft gezet op een uitdagende tocht langs sneeuwroutes wordt net zo min teleur gesteld als diegene die een rustige wandeling langs meren of door dalen verkiest. Wandelen in Nederland is mooi, maar wandelen heeft in Oostenrijk omringd door alpentoppen en sneeuwvelden net een tandje magie extra. Wie wandelt, beleeft de natuur op zijn best.


Winterwandelen in Oostenrijk wordt bovendien steeds populairder. Met speciale wintervoertuigen worden de routes vrijgemaakt, waarmee wandelliefhebbers toegang kunnen krijgen tot de vele paden waarlangs ze de vele berghutten in Oostenrijk tegenkomen. Wat deze hutten zo specifiek maakt, is dat ze passanten het genoegen presenteren van de authentieke Oostenrijke keuken en basisfaciliteiten bieden voor een gezellige overnachting. De hutten staan garant voor al het mogelijke comfort om even bij te komen en te ontspannen. 


Het is misschien niet voor elke vakantieganger weggelegd, maar voor de meer sportievelingen onder ons is mountainbiken in de winter vaak een heerlijke bezigheid. Sterker nog, mede door fatbikes en andere Plus-size-bikes wordt  mountainbiken in de sneeuw eveneens steeds populairder. In veel skigebieden is het inmiddels mogelijk om een fatbike te huren om je succes te wagen op besneeuwde trails. Wie op een zonnige dag door een vers besneeuwd landschap wil touren, kan daarbij natuurlijk net zo goed kiezen voor de traditionele mountainbike zoals we die in Nederland gebruiken. Mountainbiken in de sneeuw is vooral een tip om even iets anders te doen tijdens de wintersportvakantie. 


Oostenrijk staat, zeker in de winter, synoniem voor sneeuwpret en wintersport. Wie het land doorkruist, weet echter ook dat het land rijk is aan lifestyle-, cultuur- en sightseeing-attracties. Voor wie overdag op de lange latten wil staan en ’s avonds cultuur wil snuiven, heeft Oostenrijk een zee aan mogelijkheden. Eén is misschien wel de hoofdstad van de Alpen, dat niet alleen bekend staat om zijn natuurpracht, maar dat ook gekend wordt om zijn vele bezienswaardigheden. Aan de Herzog-Friedrich-Straße is vaak een menigte te vinden die het ‘Gouden Dak’ bewondert, terwijl het prachtige Slot Ambras eveneens veel bekijks trekt. En Salzburg, de stad van de muziek, is net zo goed een ideaal startpunt voor avontuur in de omringende bergen.

Delen

Journalist

Related articles