European Media Partner

Het verbonden gebouw

Licht dat aangaat zodra iemand het kantoor binnenwandelt; het is het eerste (en meest simpele) voorbeeld van een smart building. De ontwikkelingen gaan echter veel verder. Ook inzicht in gebruik, een duurzame en gezonde leef- en werkomgeving zijn van belang. “Het is interessant te zien wat partijen gaan doen de komende jaren.”

De vastgoedwereld is niet de meest veranderingsgezinde wereld; een tikkeltje traditioneel soms en ook met handen en voeten gebonden omdat het nu eenmaal jaren duurt voordat een gebouw staat, en nog langer totdat het wordt gerenoveerd of niet meer in gebruik is. 

 

Toch probeert Wouter Truffino met het door hem opgerichte platform Holland ConTech & PropTech de wat conservatieve vastgoedwereld met innoverende techbedrijven te verbinden. “Dat gaat ook steeds beter. De vastgoedwereld wordt echt wel wakker. Partijen staan open om verbindingen te leggen.”

 

Truffino brengt de twee werelden bijeen om slimme gebouwen te realiseren. Daarvan is volgens hem sprake wanneer een gebouw inzicht geeft in het gebruik, duurzaam is, gezond is voor de mensen die er wonen en werken, en wanneer de beleving centraal staat.

 

“Een slim gebouw geeft data terug; hoeveel ruimtes worden wel of niet gebruikt, is onderhoud wel of niet nodig”, vertelt Truffino. Hij vertelt over WeWork, dat wereldwijd in honderd steden kantoorlocaties aanbiedt. “Met één druk op de knop weten ze van hun 587 locaties of stoelen wel of niet gebruikt worden, of vergaderlocaties wel of niet gebruikt worden. Dat geeft inzichten die ze kunnen toepassen als ze locatie 588 gaan ontwikkelen.”

 

Duurzaamheid en leefbaarheid zijn eveneens te verbeteren met technische oplossingen, denk aan lampen die uit gaan als niemand in een kantoor is. Of denk aan sensoren die helpen licht- en luchtkwaliteit te optimaliseren. 

 

Wat minder grijpbaar is een gebouw waarin ‘de beleving centraal staat’. “Vastgoed ging altijd om stenen en locatie”, legt Truffino uit. “Nu gaat het veel meer om het concept. Hoe zorg je voor sociale cohesie? Hoe zorg je voor een hoog serviceniveau?” Het Nederlandse Office App bijvoorbeeld zorgt ervoor dat gebruikers van kantoren een betere beleving krijgen en de eigenaar real time kan optimaliseren op basis van data en analyses uit het Office App-platform.

 

Nederlandse bedrijven zitten dan ook in voorhoede. The Edge, de Amsterdamse vestiging van Deloitte, werd door Bloomberg in 2015 uitgeroepen tot slimste gebouw ter wereld. In 2018 opende EDGE Technologies een nieuw slim kantoor in Amsterdam met de naam Olympic met het concept van Epicenter. bGrid ontsluit sensordata, biedt inzicht in werkplek- en ruimtebezetting en kan klimaat en licht aansturen. BluBrick Real Tech en Energetika brengen gelijke mogelijkheden op de markt.

 

“Er gebeurt ontzettend veel. Het is daarom interessant te zien wat partijen gaan doen de komende jaren”, zegt Truffino. “De trend is dat iedereen een smart building wil hebben, want het werkt waarde verhogend voor het vastgoed. Veel partijen zijn bezig oplossingen te creëren. En er zijn nog zoveel gebouwen, er is markt genoeg voor iedereen.”


Feit

Nederland telt zo’n 275 bedrijven die zich bezighouden met PropTech, oftewel Property Technology. In 2018 werd er ruim 15 miljard dollar wereldwijd geïnvesteerd in PropTech-bedrijven. Naast de in het artikel genoemde bedrijven behoren ook GOOEE, MAPIQ, Simaxx, OCTO, Healthy Workers, Lone Rooftop en het Finse Nuuka tot de voorlopers in deze nieuwe markt van smart buildings.

Delen

Journalist

Related articles