European Media Partner

Het slimme IT-schip op koers houden

Ik heb al 30 jaar trendwatcher op mijn kaartje staan. Ik geef zo’n 100-200 presentaties per jaar over de technologische veranderingen en hoe ze bedrijven beïnvloeden. Dat begon in 1984 met de Personal computer en hoe je die kon gebruiken met wordprocessing, spreadsheets, databases, digitale tekeningen.

Vervolgens ging het van lokale netwerken naar globale netwerken (het internet). Hier bovenop kregen we de smart(phone) en social media. De laatste jaren zijn de buzzwoorden cloud, big data, artifical intelligence, robotics en als overkoepelende term digitale transformatie. 

 

Veel ondernemers vinden het ontzettend snel gaan. Ze kunnen zich niet voorstellen dat ze al deze ontwikkelingen moeten en kunnen bijhouden. Vanuit mijn perspectief gaat het eigenlijk uitermate geleidelijk. Ontwikkelingen duren meestal 10 jaar om massaal toegepast te worden vanaf het moment dat ik ze zie komen. Neem bijvoorbeeld de smartphone die begon in 2001 met Nokia, daarna Blackberry in 2003 en de iPhone in 2007 en pas massaal in 2010 werd toegepast. Ook de pinpas die startte in 1990 en in 2015 net zo groot als cash was, of IDEAL  betalen via internet. Dat begon in 1994 en was pas volledig ingeburgerd in 2015.

 

Nu met de digitale transformatie gaat het naar de volgende stap. Het idee is dat je alles van innovatie, productwikkeling, productie, sales, service en financiën integreert met elkaar. Dat producten een service worden waarmee je continu contact hebt. Auto’s zijn een mooi voorbeeld. Dat worden gadgets on wheels die dankzij nieuwe software updates steeds meer kunnen zoals autonomous rijden en die voortdurend met de eigenaar, fabrikant en dealer in contact staan zodat het steeds lekkerder rijden wordt. Maar ook nieuwe businessmodellen zoals uitlenen of straks als zelfrijdende taxi mogelijk worden.

 

Slimme software wordt dus steeds belangrijker. Het is een megataak want mensen die deze complexiteit kunnen overzien worden steeds moeilijker te vinden. Gelukkig wordt het ook steeds makkelijker. Je kunt steeds meer slimme cloud diensten vinden die je in een paar uur, weken of maximaal een maand kunt integreren in je bedrijf tegen redelijke kosten. Google, Amazon en Microsoft integreren het al voor je tegen veel lagere kosten dan toen je alle computers en applicaties moest opzetten en onderhouden. 

 

Een bedrijf wordt steeds meer een componist van mooie software blokken waarin je zelf de visie moet hebben wat je met je product, dienst en je klanten wil doen. Essentieel is dat je vooral een slimme opdrachtgever moet zijn om scherp in de gaten te hebben wie die diensten kan integreren. Ik zie nog veel te veel bedrijven die niet de goede mensen intern hebben om al die supermooie lego blokjes technologie en de externe consultants te laten samenwerken zodat het bedrijf krijgt wat hij nodig heeft. Dus blijf investeren in interne mensen die het slimme IT-schip op koers houden.

 

Vincent Everts, Trendwatcher

Delen

Journalist

Related articles