European Media Partner
Marlou van de Braak ONDERNEMEN

Het onderscheppen van inbreukmakende producten

3 vragen aan Marlou van de Braak, managing director merkenbureau Novagraaf


Laatst zocht ik op Amazon naar campingstoelen. Ik vond er het originele model én een exacte kopie voor de helft van de prijs.

“Door het internet wordt er overal ter wereld inbreuk gemaakt op van alles. Van kleding tot medicijnen tot vliegtuigonderdelen; de namaak neemt hand over hand toe en wordt steeds geavanceerder. Voor bedrijven is dat een nachtmerrie want ze moeten wereldwijd achter inbreuken aanjagen.”


Hoe pakken ze dat aan?

“In het recente verleden sloegen bedrijven vooral aan op wat de douane onderschept of waarop een distributeur ze attendeert. Heel ad hoc. Bekende merkhouders willen de grote vissen pakken. Innovatieve merkenbureaus kunnen met artificial intelligence op social media, webwinkels en apps zoeken naar namaak-artikelen”


Wat gebeurt er daarna?

“De meeste inbreukmakende producten worden online aangeboden. Als je dat voorkomt, ben je een heleboel problemen voor. Het is mogelijk om geautomatiseerd een Notice & Take Down-verzoek aan marktplaatsen te sturen. Hiermee is het mogelijk 75 procent van het aangebodene te verwijderen. Maar voor de meer hardnekkige inbreuken blijven merkrechtspecialisten nodig om die aan te pakken.”

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles