European Media Partner
Het moderne hoorapparaat barst uit elkaar van de technieken SENIOREN

Het moderne hoorapparaat barst uit elkaar van de technieken

Het hoortoestel heeft zich in een rap tempo ontwikkeld van de verafgrijsde grote beige banaan achter het oor van opa naar een gadget-achtig apparaatje met talloze mogelijkheden die passen bij een moderne levensstijl. De innovaties in de hoorbranche zorgen ervoor dat het imago van het hoorapparaat in sneltreinvaart ten goede verandert.

Om u een idee te geven, de nieuwste generatie heeft ingebouwde Bluetooth voor een directe verbinding met uw smartphone, laptop of tv, vertelt Roy Peters, hoortoestellen expert. “En met een app op uw smartphone kan de gebruiker zelf de instellingen bijregelen op een manier die meer mogelijkheden heeft dan het traditionele drukknopje op het hoortoestel zelf. Dankzij diezelfde app kan de audicienwinkel zelfs op afstand (via internet) de hoortoestellen bijstellen in een Skype of FaceTime video-belsessie, een uitkomst bij ziekte of lockdown. Dit zijn slechts enkele typerende voorbeelden van de vooruitgang die geboekt is. Omdat de consument de kleinst mogelijke apparaatjes verlangt waar wel alle technieken in zitten, is de complexiteit voor hoortoestelfabrikanten enorm toegenomen. Een gehoorapparaat moet klein zijn en het liefst in een fris modern kleurtje. Ontwikkeltrajecten zijn daardoor steeds kostbaarder, maar desondanks zijn de prijzen nauwelijks gestegen. Sterker nog, de prijzen in Nederland behoren tot de laagste van West-Europa.”
“Door de extra mogelijkheden wordt het gebruiksgemak ook steeds belangrijker. De gemiddelde gebruiker wil geen omkijken hebben naar de hoortoestellen, maar wel genieten van alle mogelijkheden die deze bieden. Gebruiksgemak is dus essentieel. Oplaadbaarheid speelt daarin een bijzondere rol. In de afgelopen vier jaar heeft dit een enorme vlucht genomen en bevat de nieuwste generatie van elke fabrikant wel een oplaadbaar model.” 

 

Natuurlijk mag de geluidskwaliteit niet worden vergeten, gaat Peters verder. “Hoortoestellen moeten de hele dag comfortabel klinken, spraak goed hoorbaar maken en muziek mooi vol weergeven. Net zoals bij digitale fotocamera’s het aantal pixels is toegenomen, is ook de resolutie van digitale hoortoestellen steeds beter. Er kan als het ware een steeds betere, scherpere ‘foto’ van de geluidsomgeving geboden worden. De gebruiker zal beter verstaan met minder inspanning en muziek zal natuurlijker klinken. 


Is het dan alleen maar hosanna? Hoortoestelgebruikers zullen beamen dat een hoortoestel een hulpmiddel blijft en een slechthorend oor niet kan veranderen in een gezond oor, besluit Peters. “Het is niet zoals een bril die je opzet en je alles weer ziet. Het gehoororgaan is veel complexer dan het oog. Onderzoek laat wel zien dat de tevredenheid onder hoortoesteldragers met tien procent is toegenomen in de afgelopen tien jaar en dat het van alle hulpmiddelen zeer hoog scoort in termen van toegenomen kwaliteit van leven (EuroTrak trends 2018).Op zich niet verwonderlijk als de technologie zo vooruit is gegaan. Internationaal verschijnen er steeds meer studies die de relatie aantonen tussen goed horen en fysiek, sociaal-emotioneel en mentaal welzijn. Zo is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een goed gehoor kan beschermen tegen dementie. Ook neemt het valrisico op oudere leeftijd significant af doordat de hersenen beter geprikkeld blijven. Al met al doet dat je dan toch heel anders kijken naar zo’n klein apparaatje dat iedereen maar zo lang mogelijk wil uitstellen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles