European Media Partner

Het kunst- en cultuurhart van Oost-Nederland

Midden in het Twentse landschap vind je Enschede, een stad met vele gezichten. Een verrassend aspect van de stad is het kunstzinnige en culturele karakter. Je kunt er namelijk eindeloos ontdekken. Enschede is een culturele en creatieve broedplek waar jouw kunstzinnige hart geheid sneller van gaat kloppen!

Een scala aan musea

In Enschede geen gebrek aan culturele dagjes uit. Laat je onder andere meevoeren in de Twentse cultuur door één van de talrijke musea te bezoeken. Neem bijvoorbeeld het Rijksmuseum Twenthe, dat zich terecht het museum der verbeelding noemt. In 

Rijksmuseum Twenthe ben je met 36 expositiezalen een heerlijk middagje zoet. Je vindt er topstukken van gerenommeerde kunstenaars als Breitner en Monet en verhalende exposities.

Ook kom je in contact met de turbulente Twentse historie en leer je meer over de nuchtere, Enschedese cultuur. Ben je meer een doe-er of ben je op zoek naar een uitje waar jouw kinderen spelenderwijs kunnen leren? Dan is De Museumfabriek de perfecte plek om te bezoeken. Op deze locatie komt de geschiedenis van Twente tot leven, wordt er op interactieve manier verband gelegd met het heden en kun je zelfs een ‘kijkje nemen in de toekomst’. In de Makerspace van het museum maak je jouw eigen creaties met een 3D-printer en krijg je in de Taalkamer de kans om zelf de Twentse streektaal te oefenen.Foto: Laurens Kuipers


Laat je meeslepen

Nog meer ontdekken? Naast alle kunstzinnige plekken biedt de stad het perfecte, culturele avondje uit. Aan schouwburgen en theaters is er namelijk geen tekort! In het Wilminktheater, de Kleine Willem, het Vestzaktheater, Concordia en het openluchttheater van de Universiteit van Twente vinden de mooiste voorstellingen plaats. Allen hebben ze een eigen en uniek karakter. Zo is er in het intieme Vestzaktheater maar plek voor 65 toeschouwers, en noemt Herman Finkers de Kleine Willem “om te janken zo mooi”. Opera, theater, cabaret en orkesten, je vindt het allemaal in één van Enschede’s theaters.

De theater-agenda staat vol met voorstellingen van uiteenlopende soort. Zo is er voor ieder wat wils! Bekende namen geven regelmatig acte de préséance in één van de grote zalen. De Enschedese theaters geven je ook de mogelijkheid om nieuwe namen te ontdekken: minder bekende ensembles, orkesten, cabaretiers en artiesten bestijgen dagelijks Enschede’s culturele podia.Foto: Laurens Kuipers


Architectuur & erfgoed

Geïnteresseerd in architectuur en erfgoed? Vergeet vooral niet de prachtige synagoge van Enschede te bezoeken. Dit monumentale gebouw is al sinds 1928 een sieraad voor de stad en wordt ook wel bestempeld als mooiste synagoge van Europa.

Een absolute must-see is ook de wijk Roombeek. In 2000 werd de wijk getroffen door de vuurwerkramp, waarbij ruim 42 hectare werd verwoest. Na een intensieve periode is de wijk opnieuw gebouwd, waarbij wensen en ideeën van bewoners de basis vormden. Dit alles heeft geresulteerd in een eigentijdse wijk met bijzondere architectuur.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles