European Media Partner

Hét krachtige blond bier nu ook in alcoholarme variant

Brouwerij De Hoorn, één van de Belgische brouwerijen van Swinkels Family Brewers, introduceerde afgelopen juni CORNET Alcohol-free. Een antwoord op de vraag naar een zacht en smaakvol speciaalbier, maar dan laag in alcohol. Vijf jaar geleden is CORNET geïntroduceerd in Nederland, een krachtig blond bier met 8,5% alcohol en een subtiele houttoets. Deze houttoets komt van eikenhoutsnippers die zijn toegevoegd tijdens het brouwen en geven een unieke subtiele vanillesmaak.  

Populair 

De afgelopen jaren zijn speciaalbieren en alcoholvrije bieren enorm in populariteit gestegen. “Allereerst omdat men steeds drukker is en minder tijd heeft en in de tijd die dan wordt doorgebracht met familie en vrienden in een restaurant, op het terras of thuis wordt er bewuster gekozen voor kwaliteit”, vertelt Danielle Leukel, Brandmanager bij Swinkels Family Brewers. En de alcoholvrije trend zet zich door omdat steeds meer mensen bewuster én gezonder gaan leven. Bovendien worden alcoholvrije bieren steeds meer geaccepteerd. Waar alcoholvrije bieren een aantal jaren geleden niet populair waren en de kwaliteit nog niet heel goed was, is dat nu een ander verhaal. Het is algemeen geaccepteerd om een alcoholvrij bier te drinken en ook de kwaliteit is enorm verbeterd, onder andere door betere brouwtechnieken.”


Alcohol onttrekken

En CORNET mocht niet achterblijven. Leukel: “We misten een krachtig blond bier die vertegenwoord werd in het alcoholvrije segment. Daarom hebben we geïnvesteerd in betere brouwtechnieken en hebben we afgelopen juni onze CORNET Alcohol-free op de markt gebracht. Voor de CORNET Alcohol-free is de ‘echte’ CORNET de basis. Deze gaat vervolgens door een hyper technologische installatie die de alcohol onttrekt uit het bier. En dat maakt de CORNET Alcohol-free bijzonder, want de meeste alcoholvrije bieren zijn niet op basis van alcoholische dranken gemaakt en missen hierdoor body en smaak. Alcohol doet namelijk ontzettend veel voor de smaak van bier en dat was voor ons de reden voor deze investering. Ik moet wel vermelden dat de regels in België (waar ons bier wordt gemaakt) omtrent alcoholvrij bier anders zijn dan in Nederland. In België mag alcoholvrij bier zo heten wanneer het een maximaal alcoholpercentage van 0,5% bevat (CORNET Alcohol-free bier bevat 0,3 procent alcohol). In Nederland is de regelgeving anders en mag alcoholvrij bier een alcoholpercentage van niet meer dan 0,1%  bevatten. We onttrekken dus niet het volledige alcoholpercentage uit de CORNET Alcohol-free variant. Een bewuste keuze omdat je hier nog meer smaak en aroma behoudt.”


Spirit 

De alcohol die vrijkomt bij het de-alcoholiseren van de CORNET Alcohol-free gaat niet verloren. “De rijke gedistilleerde alcohol van 35%  wordt afgevangen en nog een keer ge-oaked met de eikenhouten snippers, met als resultaat de CORNET Spirit. De sterkste CORNET die je ooit zult proeven! Doordat het bierdestillaat nog een keer wordt ge-oaked krijgt het een lichtbruine en heldere kleur. En de houtsnippers zorgen voor een overweldigende, maar zachte smaak met een duidelijk link naar het CORNET bier. De Spirit is in lijn met de strategie die wij volgen. Wij geloven namelijk dat innovaties altijd meer dan een bier moeten zijn. Het moet een verhaal vertellen en daar is de Spirit een mooi voorbeeld van. En het is tegelijkertijd ook zeer geschikt voor de horeca. Het is niet alleen een mooie storyteller, maar kan ook worden verkocht als een mooi ingrediënt voor een cocktail of worden gebruikt als basis voor een barbecuesaus.”


CORNET Alcohol-free is verkrijgbaar in de Nederlandse horeca (op zowel de tap als fles) en in de supermarkten. CORNET Spirit is in de horeca en slijterijen beschikbaar.


Geen 18? Geen alcohol.


Ga voor meer informatie naar www.cornetbier.be


Delen

Journalist

Related articles