European Media Partner

Het juiste beeldscherm kan verzuimkosten besparen

Door covid is de omslag naar het nieuwe werken in een stroomversnelling terechtgekomen. We kwamen erachter dat we thuis net zo productief kunnen zijn als op de werkvloer. Mits we gebruikmaken van de juiste middelen, natuurlijk.

Het grootste deel van de thuiswerkers doet zijn werk vanaf een computer, maar lang niet iedereen doet dat op een ergonomisch verantwoorde manier. In de ideale ergonomische wereld heeft iedereen een verstelbaar bureau en een verstelbare bureaustoel, een los toetsenbord en een muis. Ook een los, maar vooral verstelbaar, beeldscherm, is van groot belang om prettig en productief vanuit huis te werken.


Bij de aanschaf van een beeldscherm is het vooral belangrijk om rekening te houden met de doelstelling van de gebruiker, zo stellen de experts. Zo heeft een grafisch ontwerper of een juridisch medewerker andere eisen dan een tandartsassistent. Ga bij de aanschaf van een monitor dus goed na waar je deze voor gaat gebruiken. Moet je veel lezen of vanuit verschillende documenten tegelijk werken, dan is het prettig om een groter beeldscherm te hebben zodat je meer oppervlakte hebt. Moet je bijvoorbeeld foto’s of video’s kunnen bewerken? Dan is het belangrijk dat het beeld kleurecht is en niet te veel licht van buitenaf weerspiegelt. Ook moet je, in alle gevallen, langere tijd achter je scherm kunnen zitten zonder dat je hier bijvoorbeeld hoofdpijn van krijgt.


Daarnaast zijn ook gemak en flexibiliteit voor de meeste gebruikers van belang. Als je een laptop van de zaak hebt wil je deze het liefst met één kabel kunnen verbinden met een dockingsystem of losse monitor. Zeker als je op kantoor gewend bent om te werken met twee monitoren kan dit erg prettig zijn. De verwachting is dat we in de toekomst niet 40 uur in de week op kantoor zullen zitten, maar dat we thuiswerken en werken op kantoor afwisselen. In dat geval is flexibiliteit en gemak van nog groter belang. In je thuiskantoor heb je de IT-afdeling immers niet naast je zitten, dus het is extra belangrijk dat alles op een simpele manier op elkaar kan worden aangesloten.


Ergonomisch gezien is een los beeldscherm een stuk beter dan een laptop, aldus Arboned. Je hebt meer werkruimte en meer mogelijkheden om je beeldscherm optimaal in te stellen. Zo zijn er monitoren die je op een ‘papiermodus’ kunt zetten, waardoor het lijkt alsof je op papier leest. Hiermee kan je rustig lezen zonder last te krijgen van je ogen. Ook hebben een aantal monitoren omgevingslichtsensoren die het contrast en de helderheid van de monitor automatisch aanpassen wanneer het licht in de kamer verandert. Daarnaast is fysieke verstelbaarheid van groot belang om een goede houding te stimuleren.


De aanschaf van zo’n monitor lijkt voor veel werkgevers misschien duur, maar als een werknemer uitvalt door ergonomische klachten kost dat de werkgever nog veel meer geld. Naast loondoorbetaling moeten immers ook de kosten voor de vervanging, omzetverlies en verlies aan productiviteit meegerekend worden. Volgens mkb servicedesk kan dit oplopen tot een bedrag van wel 405 euro per dag. De kosten van ergonomisch verantwoorde middelen zijn daar niks bij.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles